Het Bredase centrum stond zondag 1 september bol van de roodharigen voor de Roodharigendag. foto Jorgen Janssens
Het Bredase centrum stond zondag 1 september bol van de roodharigen voor de Roodharigendag. foto Jorgen Janssens

Breda breekt opnieuw een roodharigen record

Cultuur roodharigendag

BREDA - Een nieuw jaar, een nieuwe roodharigendag. En net als vorig jaar lukte het Breda ook deze editie om het wereldrecord roodharigen verzamelen te verbreken. Maar liefst 1672 gingers (foto's) werden er in het Park Valkenberg geteld. Genoeg om opnieuw in het Guinnes Book of Records (foto's) te komen.

Wanneer er zoveel roodharigen bij elkaar komen merk je pas hoe weinig er eigenlijk van zijn. Ze vallen op wanneer ze alleen zijn, maar helemaal wanneer ze je stad veroveren. Wat ook opvalt is hoe internationaal het evenement is. Wie zijn oren spitst hoort een heel songfestival aan talen voorbij komen.

Leon Hendriks uit Vlaanderen, zelf geen ginger, is er dit jaar voor het eerst bij. Naar eigen zeggen voor de roodharige meisjes: "Het is net als met cheerleaders, die worden ook mooier als ze samenkomen." lacht de Vlaming. Of hij voorstander is voor een fokprogramma om te zorgen dat de roodharige medemens niet uitsterft wil Leon niet zeggen, maar zijn gezicht zegt genoeg.

Iets voor twaalven worden alle roodharigen opgeroepen zich te verzamelen op het grasveld vlakbij het theehuis. Een strenge roodharige mevrouw houdt goed in de gaten dat er geen andersgekleurden het geselecteerde veld betreden. Een wat oudere man met zijn roodharige kleinkind wordt resoluut tegengehouden. De man protesteert nog dat hij vroeger ook rood haar had, maar de controleur is onverbiddelijk.

"Ik zie daar nog een paar roodharigen, willen die ook hier komen alsjeblieft." roept de organisatie naar een paar roodharigen die zich trachten te verstoppen tussen het publiek. Dan begint het tellen. De fotografen in de hijskraan maken foto's, de roodharigen op het veld zwaaien terug en het publiek aan de zijkant kijkt gewoontjes mee. Wanneer even later bekend wordt dat het record is gebroken is de dag helemaal compleet. Op naar 2014!

Foto's Roodharigendag 2013.