Ook zondag genoten naar schatting vijftienduizend mensen van Breda Barst in het Valkenberg. foto Raymond Tillieu
Ook zondag genoten naar schatting vijftienduizend mensen van Breda Barst in het Valkenberg. foto Raymond Tillieu

‘Kasteelplein wordt echte chillplek tijden Breda Barst'

Cultuur

BREDA - Jurgen Blommaert staan aan de vooravond van zijn eerste Breda Barst als voorzitter. Is hij de klaar voor? Spelen de zenuwen parten en wat is zijn ‘geheime tip’ voor deze editie.

- Nog een paar daagjes voor aanvang van Breda Barst. Alles op de rit, of nog grote zorgen? Over het weer bijvoorbeeld?
“Nee, geen grote zorgen meer. Alleen nog wat kleine afrondende zaken. Weer heb je niet in de hand helaas maar de berichten vallen wel mee voor komend weekend. Zaterdag kan er wel een buitje vallen maar het blijft overwegend droog volgens de kenners. De grote buien vallen vandaag en gisteren als het goed is.”

- Wat was voor dit jaar de grootste uitdaging?
“We hebben dit jaar een aantal podia gewijzigd om diverse redenen en ik ben benieuwd of dat goed uitpakt voor zowel het publiek als voor ons. We zijn gestopt met de hardere housemuziek op het Kasteelplein. Op zaterdag hebben we in het park suikerbeat, een rustigere variant en dat wordt echt een chillplek. Op deze spot wordt zondagmiddag akoestische muziek gemaakt. Op het Kasteelplein hebben we zaterdag een dubstepdag en op zondag gaan we, in samenwerking met Boogiedown een hiphop-middag wegzetten met breakdancebattles en een skatecompetie. De indeling van het Kasteelplein is geheel anders en dat gaat meer sfeer geven.”

- Waarin verschilt bredabarst 2013 met editie 2012, behalve het programma natuurlijk?
“Naast de veranderingen in de vorige vraag hebben we redelijk fors geïnvesteerd in de breedte. Een mooi voorbeeld is de wijnbar die we nu hebben verplaatst en qua aankleding en assortiment fors hebben verbeterd. Daarnaast hebben we wat extra verkooppunten voor de bonnen, een verbeterd foodplein etc.”

- Op welke band of act ben je het meest trots en waarom?
“Dat wordt dan toch the Boxer Rebellion. De band is als een van de laatste acts toegevoegd aan de line-up en ze hebben op korte tijd Paradiso en Doornroosje uitverkocht. Ik verwacht hier veel extra volk voor, met name omdat ze nu een hit hebben met het nummer Diamonds.

- Welke band gaat de verrassing worden? Wat is jouw 'geheime tip'?
“Door Boxer Rebellion is de aandacht voor Satellite Stories wat weggeëbt, maar dat zou wel eens een verrassing kunnen worden. Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar het Engelse ESO, en naar enkele acts op Breda Boost (akoestisch podium op zondag), bijvoorbeeld Sea & air, Tessa Rose Jackson en het zesde metaal.”

- Heb je zelf nog wel tijd om ergens te gaan kijken en luisteren?
“Het is mijn eerste jaar als voorzitter en ik heb al fors wat uren aan Breda Barst besteed, maar ik hoop dit jaar toch wat meer te zien dan de jaren daarvoor. Maar ik ken mezelf, als er toch klusjes gedaan moeten worden help ik toch weer mee.”

- Tot slot: wanneer ben je tevreden als de laatste noten hebben geklonken van breda barst?
“Als het publiek met een tevreden gevoel naar huis gaat en als we de extra investeringen terug kunnen verdienen met wat extra drankverkoop. Winst hoeven we niet te maken maar break-even draaien zou mooi zijn!”

“En een laatste tip. Download onze App (iTunes en Google Play met het complete programma.”