Een wandeling door het riool in de binnenstad. foto Jorgen Janssens
Een wandeling door het riool in de binnenstad. foto Jorgen Janssens
Video

Wandelen door een steeds warmer riool

Algemeen

BREDA - Het is de Week van het Water, dus laat Breda zijn watermanagement van alle kanten zien. Zo kon er dinsdag een duik genomen worden in het riool van de binnenstad. Figuurlijk dan, want de bezoekers waren goed ingepakt.

In de buurt van de Oude Vest daalt de groep door een rioolput af in het eeuwenoude deel van de afwatering. De eerste verrassing: het er best warm. Waar het vroeger 15 graden was is de temperatuur nu boven de 20 graden. Het toegenomen gebruik van afwasmachines is daar de oorzaak van. Tweede verrassing: het stinkt er dus niet echt. Sterker nog, zo vertelt de rioolgids, voeger rook het er zelfs lekker. Dat was toen de zeepfabriek er nog afvalwater in mocht lozen en op die manier een citroengeur verspreidde en toen de Hero een frisse cassislucht meestuurde. Zelfs een de brouwerij droeg op die manier een steentje bij.

Er ligt in Breda 1300 km aan riolering. Breda is een voorloper in het grondig inspecteren van al deze kilometers. In de afgelopen zeven jaar zijn de oudste 500 kilometers geïnspecteerd en nu zijn de specialister bezig met de pijpen van de jaren 70 en jonger.

Het stukje onder de Oude Vest is het enige deel dat betreden kan worden, de rest wordt met camera's geïnspecteerd. De meest voorkomende problemen zijn de boomwortels, zo wordt duidelijk. Vroeger was dat wel anders. Toen ging er weleens een heipaal doorheen omdat de ligging van het riool onduidelijk was. Nu weet men tot op de halve meter en vaak tot op 10 centimeter aan te wijzen waar de buizen lopen.

Nog twee laatste weetjes. De route die het riool volgt is die van de oude middeleeuwse gracht, vandaar dat ze bijna nergens rechtloopt. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken zitten er geen ratten in het riool, ze gebruiken het om zich te verplaatsen. Leven doen ze onder de huizen. Het is maar dat je het weet. En voor wie de wandeling heeft gemist: de fotoreportage.