Horeca Breda. foto Erik Eggens
Horeca Breda. foto Erik Eggens

College: 'BIBOB check functioneert prima'

Politiek

BREDA - Het College van B&W in Breda ziet geen reden om de wijze waarop zij de wet bestuurlijke integriteit Beoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) inzet te veranderen. Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen die de plaatselijke VVD-fractie hierover had gesteld.

Uit de cijfers van de gemeente blijkt dat de gemeente in 212 ongeveer 115 Horeca-aanvragen kreeg waarvan er uiteindelijk 34 via de wet Bibob zijn onderzocht. Hieronder vallen dan ook aanvragen van coffeeshops, grow- en smartschops, prostitutiebedrijven en speelautomatenhallen. In 11 van de 34 Bibob-onderzoeken heeft dit geleid tot het niet verstrekken van een vergunning. Dit kwam door het terugtrekken van de ondernemen als wel doordat niet alle integriteitseisen werden gehaald.

Ook de kritiek dat een Bibob-onderzoek voor nodeloze vertraging zou zorgen legt het stadsbestuur naast zich neer. Volgens het College krijgen ondernemers met een goed georganiseerde administratie vrijwel altijd binnen 8 weken uitsluitsel. Uit de gegevens van de gemeente blijkt verder dat er in 2012 maar 3 keer gebruik is gemaakt van het Bureau Bibob omdat de ondernemers niet de juiste gegevens konden verstrekken. De gemeente erkend dat een onderzoek via dit bureau tot flinke vertraging kan leiden, maar zegt verder niet bij machten te zijn om hier iets aan te doen.

De gedoogconstructie die de VVD voorstelde in haar vragen wordt door het College afgewezen omdat deze averechts zou werken. Bovendien stelt het stadsbestuur dat ondernemers die opereren met een degelijke planning ervoor zorgen dat de gemeente tijdig wordt betrokken bij een vergunningsaanvraag. Het Bibob-onderzoek zou zo allang achter de rug zijn voordat de toko daadwerkelijk opengaat.