Wethouder Saskia Boelema. foto Hinke Rutten
Wethouder Saskia Boelema. foto Hinke Rutten

Laatste begroting college Breda is ‘lijkvrij’ (video)

Politiek

BREDA - Het college dat na de verkiezingen in maart van komend jaar aan de slag gaat treft een solide begroting, waar geen lijken uit de kast vallen. Dat zegt wethouder Saskia Boelema bij de presentatie van de begroting voor 2014.

De afgelopen vier jaar boekte het college voor 130 miljoen euro af op het grondbedrijf. Dat wil zeggen grond die als dure bouwgrond in de boeken stond, werd afgewaardeerd naar landbouwgrond. Daar stonden fikse bezuinigingen tegenover.

Ook de komende tien jaar wordt nog jaarlijks 5 miljoen bezuinigd om op die manier de boeken recht te trekken. Hebben we het daarmee gehad? Komen er geen lijken uit de kast? “Nee”, is Boelema stellig. “Al kan ik ook niet zeggen wat de markt doet.”

Ze wijst naar de structuurvisie, waarin al aangegeven wordt waar kantoren en woningen gebouwd mogen worden. “Die pijn hebben we al geleden.” Een van de plekken die door het college als kantoorlocatie is bestempeld is Rithmeesterpark, langs de Princenhagelaan. “Daar hebben we ook al 4,6 miljoen op afgeboekt naar de grondprijzen van nu.”

Boelema spreekt van een schone lei voor een komende Bredase ‘regering’. Breda heeft gespaard, reserves opgebouwd en heeft bestedingsruimte over. Een deel daarvan, zoals is het voorstel aan de raad, wordt besteed aan achterstallig onderhoud van de openbare ruimte. Komend jaar eenmalig 2,5 miljoen extra, en de komende jaren structureel 2,5 miljoen euro. “Dit is wat wij verantwoord vinden als college, al kan de raad dat natuurlijk verhogen.”

Breda heeft volgens het huishoudboekje van Boelema en co de komende jaren jaarlijks tien miljoen over om extra te reserveren voor investeringen in de stad. Van dat geld komt twee miljoen van de plaatselijke overheid zelf: Breda bezuinigt komende jaren twee miljoen per jaar op de eigen organisatie. “Dat lijkt in tegenspraak met de extra taken die de gemeente van het rijk krijgt”, aldus Boelema. “Maar dat is het niet. Voor de extra taken krijgen we ook extra geld.” De gemeente Breda slonk de afgelopen vier jaar met 160 voltijdsbanen.

Al met al is Boelema tevreden. “Wij zijn trots op deze begroting en op wat we de afgelopen jaren hebben gepresteerd. Het is ons gelukt de begroting op orde te brengen.”