foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Eeuwenoude kastanjeboom Crogtdijk ongeneeslijk ziek

Cultuur

BREDA - De gezondheid van de markante kastanje op de hoek van de Crogtdijk en de Terheijdenseweg gaat hard achteruit. De boom zou lijden aan een hardnekkige schimmelinfectie en niet lang meer te leven hebben. De kastanje is met een leeftijd van 168 jaar de oudste boom van de stad.

Bomenspecialist Jitze Kopinga zegt dat de het ziekteproces niet te stoppen is en dat de boom binnenkort haar laatste blaadje zal verliezen. Uit zijn onderzoek blijkt verder dat de boom al meer dan 40 jaar ouderdomsgebreken vertoont. De kastanje zit dan ook tegen haar maximale haalbare leeftijd aan. De boom kampt al enige tijd met gezondheidsklachten.

Het is niet te voorspellen wanneer de boom daadwerkelijk sterft, dit kan zelfs nog jaren duren. De boom draaide jarenlang mee in de absolute top van Bredase bomen. De gemeente heeft toegezegd om de kastanje te begeleiden bij deze laatste fase. Dit betekent een minimaal onderhoud van de boom, door onder meer storende takken te verwijderen. De gemeente wil de boom verder zoveel mogelijk intact laten.

De gemeente heeft vorig jaar stekken genomen van de monumentale kastanje, om de boom in de toekomst te laten voortbestaan. Over ongeveer 6 tot 7 jaar zijn de stekken groot genoeg om als boom geplant te worden in de stad.