Op de foto naast Aad - Richard Verburgh, gehurkt cameraman Oscar Pasveer en naast Bas Freek Haverman.
Op de foto naast Aad - Richard Verburgh, gehurkt cameraman Oscar Pasveer en naast Bas Freek Haverman.

Bredanaars maken docu over Bassie & Adriaan

Algemeen

BREDA - "Bas-sie en Adriaan, Bas-sie en Adriaan." Menig lezer zal weten hoe het liedje verder gaat. 35 jaar geleden waren de clown en de acrobaat voor het eerst samen op televisie en wisten ze de kinderen van Nederland aan de buis gekluisterd te krijgen. In een vijftiendelige serie, gemaakt door het Bredase Helmgras media en Richvision, kijkt het duo terug op hun carrière.

De productie was in handen van de Bredanaren Freek Haverman, Richard Verburgh en Oscar Pasveer. "Toen het voorstel bij Bas en Aad kwam waren ze eigenlijk meteen enthousiast", zegt Haverman. "Ze vonden het heel leuk om mee te werken. Deze zomer hebben we drie dagen interviews met ze gedaan en opnames gemaakt met de caravan in Vlaardingen, waar ze vandaan komen."

Ook de leader is opnieuw opgenomen. "Het is allemaal heel goed uitgepakt", merkt Haverman op. "Ik keek vroeger natuurlijk ook naar ze, dus voor ons was het ook heel erg leuk om te doen. Het mooie is dat als je er een kwartje ingooit, er voor honderd euro uitkomt. Die mannen blijven maar praten, ze hebben zó veel verhalen."

Tijdens de opnames heeft Haverman nog meer respect gekregen voor de heren, die inmiddels 71 en 78 zijn. "Ze hebben vijftig jaar lang keihard gewerkt en een keigoed product neergezet. Dat is heel knap. Het is ook interessant dat ze een hele boeiende carrière hadden voordat ze bekend werden als Bassie & Adriaan." Het duo trok daarvoor de wereld over als acrobatenduo The Crocksons.

Naast de verhalen van Bas en Aad zelf, worden er ook herinneringen aan de twee opgehaald door bekende Nederlanders. Onder andere Paul de Leeuw, Coen en Sander, Hans Kazan en René Froger blikken terug op de serie. De interviews worden afgewisseld met foto's en archiefbeelden.

Tot aan januari komt er elke dinsdag en vrijdag een nieuwe aflevering online op 5minuten.tv