foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Gouden Gazellle voor snel groeiend VDL Steelweld

Economie

BREDA - Het Bredase VDL Steelweld heeft de Gouden Gazelle gewonnen in de categorie middelgrote bedrijven. De specialist in productieautomatisering groeide tussen 2010 en 2012 met 541%. “Het was zelfs meer dan zeshonderd procent”, vertelt directeur Peter de Vos.

De FD Gouden Gazelle is een initiatief van het Financieel Dagblad, dat daarmee ondernemerschap wil stimuleren. Bedrijven die gedurende twee jaar meer dan 20% groeien komen in aanmerking voor een Gazelle.

Dat betekent dat het bedrijf groeide van € 20 miljoen in 2010 naar meer dan € 180 miljoen omzet in 2013, die daarmee groter was dan de winnaar in de categorie grote bedrijven. Het aantal werknemers groeide van 180 naar meer dan vierhonderd.

Opmerkelijk
VDL Steelweld zorgt voor de automatisering in de automobielindustrie, zoals lasfabrieken. Opmerkelijk, gezien het zware weer waarin de auto-industrie zich bevindt? “Het gaat wel slecht, maar veel fabrikanten hebben in het begin van de crisis investeringen uitgesteld”, verklaart De Vos. “Die investeringen zijn de afgelopen jaren ingehaald. Bovendien is de trend dat merken steeds meer modellen gaan voeren, daardoor zijn ook meer nieuwe lijnen of aanpassingen in hun bestaande productielijnen nodig.”

VDL Steelweld kon de explosieve groei aan door de manier waarop het bedrijf zich aan het begin van de crisis heeft opgesteld, vertelt De Vos. “Wij hebben gebruik gemaakt van de deeltijd WW en niemand hoeven ontslaan. Daardoor konden wij meteen bijschakelen toen de orders toenamen.”

Het Bredase bedrijf hield bovendien vast aan de kernwaarden. “Wij wilden niet tornen aan onze status van betrouwbare leverancier. Levertijden en service, daar zijn we niet in gaan snoeien. Kwaliteit stond niet ter discussie. Daardoor zijn we onevenredig gegroeid ten opzichte van de concurrentie.”

De Vos is trots op zijn bedrijf en de groei. “Het is knap dat we dat met het hele team hebben gedaan. Een dergelijke groei vergt veel van de organisatie. We hebben geen rangen en standen en we hebben een heel goed team waarin iedereen samenwerkt. Dan is alles mogelijk.”

Snifo's
Bij het aannemen en opleiden van mensen staat een ding als een paal boven water. “Wij willen geen snifo’s”, aldus De Vos. Snifo’s? “Zo noemen we dat hier: Staat niet in mijn functieomschrijving. Dat willen we dus niet horen.”

Onder meer Jaguar, Landrover, Volvo, Ford en sinds enige tijd BMW maken gebruik van de productielijnen van VDL Steelweld. En als onderdeel van de VDL Groep is ook Nedcar tot de klanten gaan horen.

Na de overweldigende groei de voorgaande twee jaren, is het eind in elk geval dit jaar nog niet in zicht. “We verwachten in 2013 nog eens met 35% te groeien”, stelt De Vos. Daarnaast opent VDL Steelweld ook een vestiging in Zweden, naast de al bestaande vestigingen in Engeland en Duitsland.