Afbeelding

Agent beledigen tijdens jaarwisseling kost 700 euro

Algemeen

BREDA - Veroorzakers van overlast en plegers van strafbare feiten tijdens de jaarwisseling kunnen rekenen op streng optreden van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant. Het OM heef rechtszittingen voor raddraaiers gepland op 7 en 8 januari 2014. Het openbaar ministerie kondigt nu al aan hogere geldboetes en langere taakstraffen en gevangenisstraffen te eisen voor geweld gepleegd tijdens oud en nieuw.

“Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zo veel mogelijk zaken meteen beoordeeld”, aldus het OM. “Het OM wil met de snelle aanpak duidelijk maken dat geweld en vernielingen tijdens oud en nieuw niet horen bij een feestelijk begin van een nieuw jaar.”

De strenge aanpak van afgelopen jaarwisselingen wordt voortgezet. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of binnen een week voor de rechter. Het OM eist in strafzaken die oud en nieuw gerelateerd zijn hogere straffen, de eis ligt 75 procent hoger dan anders. Als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak, dan ligt de strafeis zelfs 200 procent hoger. “Immers zij zorgen voor de veiligheid van een ieder tijdens oud en nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Vind je het nodig een agent te beledigen, dan kosten deze woorden je 700 euro. Openbare dronkenschap is ook ontnuchterend voor je portemonnee: 350 euro.”

Het OM wil daarmee het signaal afgeven dat geweld tijdens de jaarwisseling hard wordt aangepakt. ‘We hebben van tevoren uitdrukkelijk gecommuniceerd dat het nu eens afgelopen moet zijn met dat geweld tijdens de jaarwisseling, als je dan toch de fout in gaat, dan wordt daar zwaar aan getild', aldus de hoofdofficier van justitie Hillenaar.