foto Guido van der kroef
foto Guido van der kroef

Basisscholen Breda zelf baas over huisvesting

Algemeen

BREDA - Met het onderbrengen van alle gebouwen in een coöperatie hebben de Bredase basisscholen en scholen voor bijzonder onderwijs zelf alles in de hand. Het nieuwe, nog naamloze samenwerkingsverband, krijgt ook rechtstreeks de beschikking over het rijksbudget voor onderwijs.

Jaarlijks gaat het om 13,4 miljoen euro dat de coöperatie mag besteden aan huisvesting. Grootste voordeel is dat de elf verenigde schoolbesturen nu zelf kunnen beslissen over investeringen in gebouwen. Het is volgens wethouder Saskia Boelema voor het eerst in Nederland dat huisvesting van het basisonderwijs op deze manier geregeld wordt.

Volgens schoolbestuurders Ben Sanders en Frank van Esch is dat de grootste winst en maakt dat het project bijzonder. “Want er bestaat geen recht op nieuwbouw of grootschalige renovatie. Alleen als er groei is en er is binnen drie kilometer geen leegstand bij een andere school. komt er tijdelijke huisvesting.”

Van Esch: “Nu kunnen we zelf keuzes maken. Bijvoorbeeld in plaats van drie keer nieuwbouw, acht keer een grondige renovatie.” Sanders: “De Bredase kinderen worden hier echt beter van.”

Deze doordecentralisering, zoals het in ambtelijke termen heet, is al meer dan vier jaar in voorbereiding. De scholen hebben het plan zelf onderzocht en opgezet. “Wij hebben gezegd, het moet iets van ons zelf zijn”, vertelt Frank van Esch. “Als je het doet, dan moet je het ook kunnen waarmaken.”

Daarom is er voor de komende veertig jaar een plan gemaakt. “Daarbij hebben we gekeken kun je het nu betalen, maar ook kun je het over veertig jaar betalen”, aldus Van Esch. Daarvoor zijn alle ruim 100 schoolgebouwen die onder de nieuwe coöperatie vallen bekeken op verschillende aspecten, waaronder bouwkundig, maar ook onderwijskundig. Vijf Brede Scholen blijven vanwege onzekerheden rond de exploitatie in beheer van de gemeente.

Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over de gevolgen van rijksbeleid. “Stel dat er een korting komt, dan hebben we vastgelegd over hoe dat door te belasten”, aldus verantwoordelijk wethouder Boelema (D66). Mocht de coöperatie geld over houden door slimme investeringen of meevallers, dan kan de gemeente geen geld terug vorderen. Sanders: “Dan halen we investeringen naar voren of lossen de schuld af die nu ontstaat door de overname van alle gebouwen.”