Logo bredavandaag.nl
foto Flickr.com/Eelke Dekker
foto Flickr.com/Eelke Dekker

Rudolf Steiner School berispt om gedrag leraar

BREDA - Twee leerkrachten van de Rudolf Steiner School in Breda worden door ouders beschuldigd van onacceptabel gedrag tegenover leerlingen. De leerlingen van de vrije school in de wijk Doornbos-Linie zouden worden blootgesteld aan kleinerend, intimiderend en denigrerend gedrag van leraren. Een van beide leraren werd eind vorig jaar met ziekteverlof gestuurd door de school.


Na een half jaar van gesprekken met leerkracht, directie en bestuur zonder enig resultaat heeft een moeder lessen van de leerkrachten opgenomen door een opnameapparaat in de tas van haar dochter te stoppen. Vervolgens trok ze aan de bel bij de landelijke klachtencommissie. Die heeft kennis genomen van de opnames en verklaarde de klachten gedeeltelijk gegrond.

Een van de twee docenten, een lerares, wordt verweten ‘in constante staat van irritatie’ te zijn. Zo dreigde de lerares de leerling ‘zo verschrikkelijk op zijn falie te geven dat de leerling het zijn hele leven zal heugen’. Deze commissie verklaarde deze klacht gegrond. De lerares in kwestie is nog steeds werkzaam op de school.

De andere docent worden uitbarstingen, schreeuwpartijen en onacceptabel taalgebruik verweten. Omdat de leerkracht in november door de school tijdelijk met ziekteverlof is gestuurd, is deze klacht nog niet behandeld. Deze leraar komt sinds kort af toe weer kijken in de klas.

De school valt onder Markant Onderwijs. Bestuurder Paul Appel wilde maandag nog geen inhoudelijke reactie geven op de kwestie. Hij wil eerst alle betrokkenen gesproken hebben. Wel bevestigt hij dat er problemen zijn. “Hier wordt vrij veel aan gedaan.” Hij stelt komende maandag met een verklaring te komen.

Volgens de klachtencommissie had het bestuur deze leerkracht eerder moeten confronteren met de bandopnames en ook eerder met verlof moeten sturen. In plaats daarvan heeft bestuurder Paul Appel de betreffende moeder dringend verzocht de kinderen van school te halen vanwege de onhoudbare situatie. De commissie oordeelt dat de ouders ten onrechte zijn aangewezen als veroorzakers van het probleem.

Hoewel er er klachten lopen bij twee leerkrachten, zouden meer ouders moeite hebben met de wijze waarop leraren lesgeven op de vrije school. De moeder, die anoniem wil blijven, heeft haar zoontje van 5 en dochter van 10 onlangs van school gehaald. Volgens haar durven de meeste ouders niet aan de bel te trekken. “Ze zijn bang dat hun kinderen het mikpunt worden van pesterijen door de leraren. In plaats van een klacht in te dienen, halen ze hun kinderen van school weg.”

De moeder vertelt alle wegen te hebben bewandeld. Zo heeft ze ook een vertrouwensinspecteur ingeschakeld. “Maar bij die instantie kun je niet meer dan je verhaal doen. Er wordt niks ondernomen.”

De directrice van de school was maandag niet in de gelegenheid te reageren.

UPDATE: Directrice Anja de Vos van de Rudolf Steiner School liet dinsdag weten nog niet inhoudelijk te willen reageren op deze kwestie. Zij komt eveneens maandag met een reactie naar buiten.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief