foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Bedrijfshuisvesting Breda: 'Minder regels, meer vrijheid'

Politiek

BREDA - De SP en VVD zien graag dat regels om een bedrijf aan huis te starten soepeler worden voor eenmansbedrijven. Dat bleek uit de bespreking omtrent kleinschalige bedrijfshuisvesting dinsdagavond in de raadscommissie Economie.

Wethouder Meeuwis is niet tegen winkels aan huis, maar geeft wel aan dat er opgepast moet worden. “Als dat botst met andere visies kan het elkaar gaan bijten. Stel nou dat er ergens een winkel leeg staat, en ernaast opent iemand een winkel aan huis? Dat strookt qua visie en beleid niet. Wel moeten we kijken in hoeverre het nog meer te faciliteren is.”

GroenLinks en D66 zien allebei veel in innovatieve, flexibele bedrijfsruimtes. “Is huisvesting zelf wel echt het probleem”, vraagt Peter Bakker (GroenLinks) zich af. Te nadrukkelijk aanbod toevoegen kan volgens hem zelfs negatief werken. Als goede werkplekken voor kleine ondernemingen noemt hij een Seats2Meet, bibliotheek of andere flexibele (net)werkruimte.

Het belangrijkste is dat ondernemerschap wordt gestimuleerd, benadrukten TON en het CDA. “Daar ben ik blij om”, zegt Gaston de Jong van TON. “Maar ik heb wel mijn bedenkingen over de successen.” Hij vindt het zorgelijk dat CoN-neX geen doorgang krijgt, het campusidee omtrent Dinalog ook niet en dat het Huis voor Beeldcultuur ook nog eens stopt. “Dat zijn flink wat units die niet door gaan.”

Ruth Giebels (PvdA) stelt dan ook voor om na de verkiezingen met de nieuwe raad het gesprek aan te gaan om te bepalen wat er nu precies verstaan wordt onder ‘incubator’ en ‘campus’.