Afbeelding

Studenten presenteren oplossing voor leegstand Breda

Cultuur

BREDA - Vier ideeën om leegstand tegen te gaan, bedacht door vier studenten van AKV St. Joost. Op die manier haakten de studenten creatief in op de gevolgen van de economische crisis. Dinsdag om 13.00 uur presenteerden ze in het stadskantoor de expositie ‘Leegstand; van de nood een deugd’. Deze is eerder getoond tijdens de Bredase Cultuurnacht in Electron. De studenten zijn daarna zelf naar de gemeente Breda gestapt.

Wethouder Selçuk Akinci van Cultuur opende de expositie en schetste hoe hij tegen de leegstand aankijkt. Volgens hem is leegstand niet alleen een probleem maar ook een kans. “Het is goed om eens de oude businessmodellen weg te doen en nieuwe wegen in te slaan”, aldus de wethouder. Ook benadrukte hij dat iets wat leeg staat maatschappelijke waarde mist. Daarom is deze expositie opgezet, om het probleem aan te pakken.

Dan is het woord aan Lisanne Verschueren, één van de vier studenten. Met haar idee StuTenT wil ze een tijdelijke oplossing creëren. Door tenten in lege kantoorpanden te zetten worden er studentenkamers gemaakt die snel kunnen worden opgezet en afgebroken. “Een tent wordt geassocieerd met warmte. Op een camping ontmoet je mensen en daar hebben studenten ook behoefte aan. Zo is het idee ontstaan voor de StuTenT”, vertelt Lisanne. Aan het einde van de presentatie geeft Lisanne aan dat ze hier graag een vervolg aan wil geven, maar nog niet precies weet hoe.

Nina Lenting heeft een totaal ander idee. Ze heeft vanuit haar eigen interesse een concept bedacht voor meeneembaar gras. Een mat van onder andere biologisch afbreekbaar polymeer, weidegraszaad en katoen vormt de onderlaag waar gras op kan groeien. Deze mat kun je overal mee naar toe nemen en is bedoeld als zitmeubel. Een huis maakt nog geen thuis is het project van Lotte Bronswijk die een lamp ontwierp voor mensen zonder thuis. In deze lamp stoppen ze hun dierbare spullen die zij dan altijd bij zich hebben.

Ten slotte was Marije Kok aan de beurt. Zij had geen tastbaar project bij zich, maar een idee voor een website: Het Buurt Bureau. Dat moet een site zijn waar mensen uit de buurt hun ideeën voor leegstaande panden kwijt kunnen. Ze is onderzoek gaan doen door langs de deuren te gaan en zo ideeën te verkrijgen. Hoe kwam zij op dit idee? “Leegstand was niet mijn probleem dus ben ik mijzelf erin gaan verdiepen. Ik las artikelen en onderzoeken”, aldus Marije.

Wethouder Akinci sloot af met de woorden:“Elke lange reis begint met een eerste stap.” Verwijzend naar de vernieuwende ideeën van de studenten.

De ideeën van de studenten zijn nog tot en met vrijdag te zien in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan.