Een wandeling door het riool in de binnenstad. foto Jorgen Janssens
Een wandeling door het riool in de binnenstad. foto Jorgen Janssens

Aanpassing riool centrum vanwege gifgevaar

Algemeen

BREDA - Het riool in het centrum krijgt een geautomatiseerde rioolafsluiter. Ook gaat de gemeente onderzoek doen om verkeerde rioolaansluitingen te minimaliseren. Deze maatregelen vloeien voort uit het onderzoek dat Arcadis deed na de giframp in Wetteren.

Op 4 mei 2013 vond een ongeval plaats met gevaarlijke stoffen in het Belgische Wetteren. Na ontsporing van een goederentrein stroomde de toxische lading van een ontspoorde goederenwagon gedeeltelijk via bluswater het riool in. In huizen in de omgeving werden vervolgens zulke hoge toxische waarden gemeten, dat vijfhonderd mensen voor langere tijd moesten worden geëvacueerd. Ook bij station Breda passeren geregeld treinen met giftige stoffen.

Breda krijgt verder het advies om de calamiteiten- en crisisbestrijdingsplannen uit te breiden met mogelijke maatregelen in de ondergrond. Het gaat vooral om het opnemen van scenario’s voor verschillende toxische gassen. “In sommige gevallen is het bijvoorbeeld van belang dat putdeksels gesloten blijven, terwijl in een ander geval juist de putten open moeten zodat de gassen kunnen ontsnappen”, zo stelt de gemeente. “Ook is het zo dat bewoners niet altijd deuren en ramen gesloten moeten houden. Wanneer het gevaar via de toiletpot komt, moeten ramen en deuren juist open.”

De gemeente geeft al aan in geval van een crisis de juiste adviezen te verspreiden via Twitter @breda. Om de aanbevelingen een plek te geven in de crisisplannen van gemeenten en in de veiligheidsplannen van bedrijven met gevaarlijke stoffen, gaat Breda in gesprek met onder meer de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

In 2013 is in Breda al een verkennend onderzoek uitgevoerd.