foto Pepijn Nagtzaam
foto Pepijn Nagtzaam

160 jaar aan raadservaring verlaat gemeenteraad

Politiek

BREDA – “Het is een bijzonder moment, voor u en voor mij”, richt burgemeester Van der Velden zich tot de 39 leden van de gemeenteraad. Woensdagavond namen maar liefst 22 leden – goed voor in totaal 160 jaar raadservaring – afscheid van de Bredase gemeenteraad. “Het was met 39 fanatiekelingen niet altijd even gemakkelijk om de vergaderingen te leiden, maar u en ik weten dat de stad Breda dat meer dan waard is”, ging Van der Velden verder.

Van der Velden toonde zich gelukkig met de manier waarop er politiek gevoerd werd. “Extra trots ben ik op u, omdat er in een tijd waarin politiek veel verschillende dimensies kent zeker geen gure wind door Breda waaide. Er is stevig gedebatteerd, u was het soms principieel oneens met elkaar, maar op persoonlijk vlak kon u het prima met elkaar vinden.” Ook vond Van der Velden het goed om te zien dat de raadsleden elkaar steunden. “We hebben veel vreugde gekend, maar ook verdriet. Dan was u er voor elkaar.”

Scheidend raadsleden André Lips (CDA), Sietze Schokker (GroenLinks) en Ine van Hasselt (VVD) ontvingen een koninklijke onderscheiding voor hun bewezen diensten. Aandacht was er ook voor griffier Jos de Hoogh, die van zijn pensioen gaat genieten.

Dankwoorden
De vertrekkend raadsleden, met tussen haakjes een beknopte samenvatting van het persoonlijk dankwoord van de burgemeester:

Jos Koniuszek (GroenLinks): "Een raadslid met groot uithoudingsvermogen, ijverig en gedreven, je straalt rust en kalmte uit."
August Veenenbos (VVD): "Je was tegen onnodige regels en bureaucratie. Voorkomenheid en bescheidenheid kenmerken jou."
Peter Bakker (GroenLinks): "Je was helder, actief. Blinkt uit met korte en krachtige inbreng. Én het raadslid dat de notulen corrigeerde."
Linda van Beek (CDA): "Je bent jong begonnen, hebt laten zien uit het juiste politieke hout gesneden te zijn. Een overtuigend debater."
Richard Blankenstein (PvdA): "Je was enthousiast, hebt veel kennis en kunde. Een waardig sociaal-democraat."
Philip Bos (D66): "Buitengewoon sterk analytisch vermogen. Je straalde uit dat je het leuk vond en hebt belangrijk werk geleverd op het onderwerp integriteit."
Ruth Giebels (PvdA): "Typerende begrippen zijn impulsief, actief, nauwelijks in toom te houden, enthousiast. Je nam met je positieve energie mensen mee op sleeptouw."
Gaston de Jong (BOB): "Raadslid op trots op te zijn. Je verzaakte nooit, viel op door constructieve, positieve inbreng."
Dick Vuijk (Breda'97): "Rustig, maar verre van onopvallend. Je maakte bondig je punt en was zeer betrokken bij dorpen en regio."
Arend Hardorff (PvdA): "Scherpe stijl van debatteren. Helder, analytisch, beheerst, standvastig. De rode lijn van je betoog was duidelijk."
Solveig van Mourik-Van der Bruggen (PvdA): "Je bent verknocht aan je politieke werk, wellicht nog meer aan de mensen. Je was nauwgezet, punctueel, een teamspeler. We gaan een goede en constructieve collega missen."
Sandra van Oosterhout (VVD): "Rustig, weloverwogen, stijlvol. Belangrijke eigenschappen in de politiek. Je hebt je acht jaar lang continu ingezet."
Joyce van der Sande (SP): "Een goed raadslid moet functioneel boos kunnen zijn. Dat kon jij. Dat kwam voort uit een verbondenheid met je achterban. Je hebt je heel goed en verantwoordelijk ingezet voor armoedebeleid."
Maurice Spapens (SP): "Je bevlogenheid spatte eraf, je toonde betrokkenheid. Als raadslid heb je rol als gastheer uitstekend vervuld."
John Stubenitsky (GemeenteBelangen): "Jij had de ongelooflijke gave om overal aanwezig te zijn. Je hebt de inwoners laten zien dat het zin heeft een raadslid aan te spreken."
Frans Szawblewski (PvdA): "Je was makkelijk benaderbaar, zeer constructief, en had kritische bijdragen. Geen mens kan zich jou voorstellen zonder rode sjaal."
Rien Hendrickx (CDA): "Je stond voor de ondernemers in het buitengebied, met kennis van zaken. Ik vond je zeer prettig in de omgang. Humorvol, constructief."
Piet Hein Scheltens (GroenLinks): "Je wordt graag gezien, bent uit het goede hout gesneden. Met humor wist je spanning te doorbreken. Als er iets moest gebeuren, was je er."
Erkal Üçerler (CDA): "Je was volhardend in je standpunten, niet snel van je stuk te krijgen. Genoegen om met je te mogen werken."
André Lips (CDA): "Je bent een open boek, authentiek volksvertegenwoordiger. Je lach was een opsteker voor menig raadslid."
Sietzke Schokker (GroenLinks): "Je was de plaag voor menig wethouder, enorm betrokken voor GroenLinks. Veel lastige dossiers heb jij een wending kunnen geven."
Ine van Hasselt (VVD en plaatsvervangend voorzitter): "Iedere periode kent een grande dame. Jij was dat. Op prettige en toegankelijke wijze heb je me waargenomen tijdens mijn ziekte. Op meer dan voortreffelijke wijze kon jij schakelen tussen het staan voor de VVD of het leiden van een vergadering."