Binnenkijken bij De Koepel nu het gebouw nog in gebruik is als gevangenis. foto Raymond Tillieu
Binnenkijken bij De Koepel nu het gebouw nog in gebruik is als gevangenis. foto Raymond Tillieu Raymond Tillieu

Wat moet er gebeuren met de Koepel?

Algemeen de Koepel

BREDA - Over drie weken gaat De Koepel op slot, ruim een jaar nadat daar voor het eerst sprake van was. Daarmee blijft Breda zitten met een karakteristiek gebouw, dat bovendien een monument is. Slopen lijkt niet aan de orde, maar wat moet er dan wel gebeuren?

Al bij de eerste aankondiging van sluiting, ontstonden er verschillende ideeën voor herbestemming. Een sporthal, evenementenhal, skatehal, megadiscotheek, rocktempel, kinderdagverblijf, studentenhuisvesting, daklozenopvang, buurthuis van de toekomst, overdekt zwembad, mega kwekerij, hotel, theater, de regering er in en sleutels weggooien en zelfs een combinatie van dit alles. BredaVandaag.nl vroeg lezers via Facebook hun ideeën in te sturen toen in november 2012 voor het eerst gemeld werd dat de Bredase gevangenis mogelijk zou gaan sluiten.

Ook politici kwamen met ideeën. Partijleider Cees van der Horst van BOB stelde bijvoorbeeld voor de Koepel aan de Belgen te verhuren, zoals ook al in Tilburg gebeurde. België heeft te weinig gevangenissen waar Nederland er juist te veel heeft. Volgens van der Horst heeft het nog meer voordelen, want de Koepel is als penitentiaire inrichting al gebruiksklaar.

Wethouder Cees Meeuwis (VVD) opperde de mogelijkheid om van de koepel een museum te maken. “Het gebied rond de Boschstraat zou zich kunnen ontwikkelen als een cultuurhoek, met musea. Tate Modern in de Koepel? Why not? Alles is dan mogelijk.”

Zakenman Aad Ouborg had ook nog een idee voor de Koepel, maar dat bleek een publiciteitsstunt te zijn. Hij stelde voor om de Koepel te veranderen in een budget bejaardentehuis. Het opmerkelijke idee kreeg veel media aandacht en veroorzaakte vele boze reacties.

De sluiting per 15 april is niet definitief, dat is pas het geval op 1 januari 2016. Tot die tijd houdt justitie de mogelijkheid open om het gebouw weer tijdelijk in gebruik te nemen. Daarna wordt de Rijksgebouwendienst eigenaar. Kopers kunnen zich wel al melden.