foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Update: Klok Grote Kerk staat stil door blikseminslag

Algemeen

BREDA - Dag en nacht surveilleren beveiligers bij de Grote Kerk. Door de blikseminslag van woensdag 13:00 uur staat de klok van de grote kerk stil en ligt het alarmsysteem plat.

Volgens directeur van de Grote Kerk Willem van der Vis lijkt het erop dat de schade hetzelfde is als bij de blikseminslag van januari. “Het alarmsysteem ligt er nog steeds uit. Voor de brandveiligheid en voor de gewone veiligheid lopen er dag en nacht beveiligers rond. Dat moet voor de verzekering."

“Het is nu een kwestie van inventariseren en vervangen wat er kapot is”, vertelt Van der Vis. “Maar daar hebben we prima draaiboeken voor, dus dat gaan we zo snel mogelijk doen.”

Volgens opzichter Ron Scheltens is de brandcentrale gesmolten. "Die geeft normaal gesproken aan wat er vervangen moet worden." De kerk is gemaakt om bliksem op te vangen, maar kan blijkbaar niet iedere soort bliksem aan. "Het gaat waarschijnlijk om een bolbliksem."

De kerk was net hersteld van de blikseminslag van januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie. "Toen was de schade echt heel groot. Dat heeft toen tussen de 150.000 en 200.000 euro gekost." Het internet en het alarmsysteem liggen ook plat. De vorige keer hebben surveillanten op last van de brandweer een aantal nachten in de Grote Kerk moeten slapen.