Afbeelding

‘Vroeger was Nederland het superland van Europa’

Politiek

BREDA - De Europese verkiezingen lijken nauwelijks te leven onder de bevolking. Niet op landelijk niveau en al helemaal niet op lokaal niveau. Terwijl Europa direct of indirect wel degelijk mogelijkheden en beperkingen oplevert. Op zoek naar Europa en internationale samenwerking op de meest culturele straat van Breda: De Haagdijk. Zeven ondernemers met internationale achtergrond over het nu van Europa.

In Breda telt heel wat ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond. BredaVandaag.nl vroeg zeven van deze internationaal ingestelde ondernemers wat Europa voor hun onderneming betekent en of zij ook zelf gaan stemmen.

Alhoewel ze allemaal mogen gaan stemmen, zullen ze dat niet allemaal gaan doen. “Onze stem telt toch niet,” zegt de eigenaresse van een winkel voor hairextensions en verzorgingsproducten. Een aanwezige klant valt haar bij: “Ik woon hier nu twaalf jaar en ik heb alles zelf moeten doen. Onze stem is alleen maar goed voor de elite. De mensen aan de onderkant, daar wordt toch niet naar gekeken.”

Alle zeven keuren ze een verenigd Europa niet af, maar zoals het nu gaat, is het niet goed. Zij vinden vooral dat Nederland teveel doet in vergelijking met andere landen. “Als ik naar België rijdt, dan weet ik met mijn ogen dicht wanneer ik de grens over ga,” geeft een Irakese telefoonverkoper als voorbeeld. “Dat kun je voelen aan de weg. Iedereen krijgt hetzelfde, maar de inspanning is verschillend. Er zou veel meer gelijkheid moeten zijn tussen de landen van Europa.”
Een concurrent van hem bevestigt dit. “Het is in Nederland veel moeilijker om een winkel te beginnen. Als je in Frankrijk geld hebt, kun je beginnen. Hier in Nederland moet je eerst bewijzen waar je dat geld vandaan hebt. Ik vind dat je in een Europa ook overal dezelfde regels moet hebben.”

De uitbater van Tropische Winkel De Snelle Henkie komt oorspronkelijk uit Guinee Bissau. “Voor ik hier kwam, werkte ik in Portugal als visser en in de bouw. Toen ik daar mijn werk kwijtraakte ben ik naar Nederland gekomen. Nu heb ik sinds een jaar deze winkel. Ik vind Europa niet goed nu. De mensen hebben geen werk en geen geld.”

“Het is niet goed wat er gebeurt,” zegt de Indiase eigenaar van een andere supermarkt met tropische producten. “Kijk in deze straat, heel veel winkels staan leeg. Nederland geeft teveel weg en alles is duur. Wegenbelasting, verzekering, in Duitsland rij je bijna voor niets. De mensen hier houden niets over. Voedselbanken in Nederland is eigenlijk een schande.”
Hij woont al 35 jaar in Nederland en heeft al die tijd een onderneming gehad. Toch keurt hij Europa daarmee niet af. “Het is beter samen te werken. Maar vroeger was het hier wel beter dan nu. Vroeger was Nederland het superland van Europa.”