Afbeelding

Breda sterk in drugs en inbraken

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft bovengemiddeld veel drugshandel, woninginbraken, voertuiginbraken en drugsoverlast. Geweldsdelicten heeft Breda juist minder dan gemiddeld. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor die de gemeente Breda heeft gepubliceerd.

Ondanks dat op een aantal delicten een dalende trend is te zien, staat Breda nog op een aantal punten hoog in de ranglijsten.
In 2013 waren er in Breda 383 drugsdelicten, wat neerkomt op meer dan twee delicten per duizend inwoners, waarmee Breda landelijk op de vierde plaats staat. De overlast van drugshandel is in veel wijken toegenomen. Alleen in het Valkenberg is de overlast minder geworden. In de drugsoverlast en -handel wordt voor 2014 een lichte stijging verwacht.

Ook woning- en voertuiginbraken komen in Breda bovengemiddeld veel voor, al waren er in 2013 minder dan in 2012. De gemeente verwacht dat die daling doorzet in 2014.

Het aantal winkeldiefstallen is aanzienlijk gestegen in 2013. Ook het aantal inbraken in winkels en bedrijven is gestegen, zij het niet zo sterk. Hiervan is de verwachting dat de stijging zal afzwakken of in een daling zal overgaan in 2014.

De geweldsmisdrijven, straatroven en -overvallen zijn in aantallen afgenomen. Over het geheel voelt de Bredanaar zich even veilig als de gemiddelde Nederlander, aldus de gemeente in het rapport. De veiligheidsbeleving per wijk is wel wisselend. In sommige wijken is deze verbeterd, andere zijn gevoelsmatig onveiliger geworden.