De ooievaars in het Markdal. De vliegoefeningen zijn al begonnen. foto Henk Voermans
De ooievaars in het Markdal. De vliegoefeningen zijn al begonnen. foto Henk Voermans

Ooievaars Markdal na het kraamfeest (foto's)

BREDA - Drie jonge ooievaars zitten trots in hun nest in het Mastbos. Het is voor het derde jaar op rij dat ooievaars het nest op de schoorsteen van de boerderij hebben uitgekozen voor het uitbroeden van hun nest.


Het nest, in 2010 gebouwd, kreeg in 2012 voor het eerst een stel te gast. Destijds werden er wel jongen ter wereld, maar verlieten de ouders het nest voordat de kids volgroeid waren. Afgelopen jaar liep het wel goed af en ook dit jaar lijken de ooievaars hun jong de wijde wereld in te sturen.

"Het gaat 100 procent zeker om hetzelfde mannetje", weet boswachter Anneke Oomes. "We hebben zijn ring gezien. Voor 99 procent weet ik ook zeker dat het om hetzelfde vrouwtje gaat. het zijn waarschijnlijk ook dezelfde als in 2012. Toen hielden ze elke beweging op het erf in de gaten, vorig jaar was dat al niet meer zo en ook dit jaar niet."

De drie jonkies vliegen waarschijnlijk over een of anderhalve week uit. "Ze zijn al druk met vliegoefeningen", vertelt de boswachter. Dat heeft ook effect voor vader en moeder ooievaar. "Het is best druk zo'n nest met drie jongen. Vader en moeder lijken nu op de andere schoorsteen al een eigen plekje te maken." Hoe lang ze dan nog rondjes vliegen boven het Markdal is onbekend. "Dat hangt af van het weer. Afgelopen jaar waren ze tot in augustus bij het nest, maar als het kouder is kan het best zijn dat ze eerder vertrekken."

Zaterdag werd het nest gevierd met een kraamfeest, georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN Mark en Donge, de West Brabantse Vogelwerkgroep, vereniging Markdal Vitaal en buurtvereniging Bieberg. "Dat was een enorm succes", vertelt Oomes. "We hebben zo'n vierhonderd beschuitjes gesmeerd, maar ik denk dat er zeker 450 mensen geweest zijn."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief