Afbeelding

Zomerpolitiek Bas Maes (SP): 'Praktijk soms weerbarstig'

Politiek

BREDA - Voor de Bredase politici staan de zomermaanden gelijk aan rust. Of in ieder geval: iets meer rust dan normaal. In het reces zijn er geen raads- of commissievergaderingen en minder politieke bijeenkomsten. Dus is er tijd voor reflectie. Even nadenken over de partij, de stand van zaken, wat er dit jaar nog moet gebeuren. Tijd voor zomerbespiegelingen: Bas Maes van SP Breda.

Wat ging er goed in deze eerste maanden?
“De periode van na de verkiezingen laten zich lezen als een spannend jongensboek. Ik snap dat het voor niet iedereen even leuk is geweest maar als SP hebben we er het maximale uitgehaald: de meest linkse coalitie en ook nog als grootste coalitiepartij. Het verkiezingsprogramma Ruimte en verbinding en recent ook de voorjaarsnota laten duidelijk zien welke kant deze coalitie op wil met Breda: een stad waar de mens centraal staat en waar we iedereen de kans bieden mee te komen.”

Wat ging er niet goed in de eerste maanden?
“Je kan nog zo mooi op papier zetten dat je als gemeente mee wil denken en niet denkt in 'nee' maar in 'ja, mits...'. Maar de praktijk is weerbarstiger blijkt wel uit de 'slotjesbrug' en ook het megascherm tijdens het WK. Hoe dat dan in de media komt, is niet gelukkig en ook niet wat we uit willen stralen als gemeente. Vandaar ook onze kritische vragen hierover samen met de fractie van het CDA. Noem het maar leerpuntjes voor een college wat pas net bezig is en ook al veel wel goed heeft gedaan. Het komt vast en zeker goed.”

Wat is een zorgpunt voor de stad?
“Zonder twijfel de drie decentralisaties op het gebied van AWBZ/Wmo, de Jeugdzorg en arbeidsparticipatie. Belangrijke taken waar de gemeente vanaf 2015 verantwoordelijk voor is. Het biedt een kans om het in Breda heel goed te doen en daarom ben ik ook blij dat onder andere de SP aan de knoppen zit. Aan de andere kant moeten we ook niet vergeten dat we als gemeente onervaren zijn en bovendien veel minder geld vanuit Den Haag krijgen. Dat zijn natuurlijk risico's.”

Bas Maes: 'Dit college stelt zich gelukkig kwetsbaar op'

Waar gaat de partij op focussen?
“In de raad zullen we het college kritisch blijven volgen en waar nodig met nieuwe voorstellen komen. Op straat blijft de SP actief om samen met de mensen de strijd aan te gaan voor een fatsoenlijk huis of tegen de sluiting van een buurthuis. Of we nu in de coalitie zitten of niet doet daar niets aan af. Op straat tussen de mensen is waar de SP haar sporen heeft verdiend en dat mogen en zullen we nooit vergeten.”

Wat verwacht je van het aankomende politieke seizoen?
“Ik verwacht dat steeds meer mensen - ook buiten het stadhuis en het stadskantoor - gaan merken dat er een nieuwe wind waait in Breda. Laatst sprak iemand me enigszins verbaasd maar ook verheugd aan met ‘jullie gaan het echt anders aanpakken, he?’. Daarnaast zullen de nieuwe zorgtaken die ik al noemde vorm krijgen. Hierbij zullen vast ook fouten gemaakt worden, maar dit college stelt zich gelukkig kwetsbaar op en toont zich meer dan bereid om te leren. Een goede houding naar mijn mening.”

Bonusvraag: wat zijn de vakantieplannen?
“Persoonlijk neem ik eerst even een paar weken rust na een hectische tijd die begon met de campagne en eigenlijk duurde tot aan de zomer. Ik beantwoord deze vragen dan ook vanaf de camping. Maar de SP is ook in het reces gewoon van de partij. Lange, buitenlandse vakanties zijn helaas voor steeds minder mensen weggelegd. Het leven gaat dus ook in de zomer voor veel mensen gewoon door en natuurlijk mogen zij dan op de SP rekenen als er iets is waarbij we kunnen helpen!”