Zondag 10 augustus beleeft Breda de eerste Singelzwemtocht.
Zondag 10 augustus beleeft Breda de eerste Singelzwemtocht. Freek de Swart

Bredase singel wordt voor een dag wedstrijdbad

Sport

BREDA - Breda is aankomend weekend weer een uniek sportevenement rijker. Zondag vindt namelijk de 1ste Singel Zwemtocht plaatst. Atleten en recreanten zwemmen dan in het water van de singel om de winst op afstanden tussen de 250 meter en 7.5 kilometer.

Meer dan 300 man doen mee aan de zwemwedstrijd in de singel. De oudste deelnemer is een 81-jarige Bredase mevrouw die al heel haar leven buiten zwemt, de jongste deelnemer is 8. De meeste zwemmers zwemmen de 1000 meter, wat neerkomt op een zwemtocht van de Tolbrug naar de Koning Willem Alexanderbrug en terug.

42 echte hardcore zwemmers gaan 7.5 kilometer afleggen rond de hele singel van Breda. Tijdens deze wedstrijd mogen boten tussen 11:00 en 13:00 geen gebruik maken van de gracht. tijdens de andere wedstrijden zal een klein gedeelte van het water met een touw worden afgezet. Hierdoor kunnen boten gewoon de haven van Breda bereiken.

In Amsterdam hebben ze een heel klein prestatietochtje onder een paar bruggen, maar dat stelt weinig voor

Vorig jaar werd het evenement nog afgelast wegens te koud water. "De temperatuur van het water lag toen onder de 15 graden. De regels van de KNZB bepalen dan dat er dan alleen mag worden gezwommen met een aangepast programma, daar hadden we geen zin in. Het water is nu 21 graden dus zondag gaat door, ook als het regent",aldus organisator Peter Bruggink

Naast temperatuur is het water ook uitgebreid getest op blauwalg en colibacterie. Ook hebben Bruggink en zijn collega's gekeken of er geen uitstekende objecten op de bodem van de gracht lagen. "We zijn niet helemaal tot de bodem gegaan, maar dat doen de zwemmers als het goed is ook niet."

De tocht is Nederlands enige officiƫle buitenzwemwedstrijd in een singel. Volgens Bruggink zijn er nauwelijks grachten die breed genoeg zijn voor zo'n wedstrijd. "In Amsterdam hebben ze een heel klein prestatietochtje onder een paar bruggen, maar dat stelt weinig voor. Bij ons zwemmen ze dadelijk voor punten in het landelijk klassement en de Brabantse beker.

Bruggink hoopt dat er veel toeschouwers komen kijken. Het publiek zal in ieder geval bestaan uit driehonderd zwemmers en aanhang. "Het is die dag ook koopzondag, dus er zullen sowieso veel mensen in de stad zijn. Hopelijk komen er een paar kijken, want we hebben er 7 maanden hard aan gewerkt."

Bekijk een gedeelte van het parcour in het fotoalbum.