Grote rookwolken en veel schade bij de brand aan de Mijkenbroek.
Grote rookwolken en veel schade bij de brand aan de Mijkenbroek. Perry Roovers / SQ Vision

Breda Destra Data, drie bedrijven verwoest

Politie brand

EMER - De brand bij Destra Data aan de Mijkenbroekheeft een groot deel van het bedrijfsverzamelpand in de as gelegd. Ook twee andere bedrijven in het pand zijn door de brand verwoest. Het gaat om Aabo Trading en C. van den Broek Carrosserieën. Het sein brand meester werd kort na half vijf gegegeven.

De brand ontstond door nog onbekende oorzaak rond twaalf uur. De brand bleek al snel zeer ernstig. Door de hevige rookontwikkeling en de hevigheid van de brand werd de brand opgeschaald naar GRIP 3, waardoor ook de minister en de commissaris van de Koning werden ingeseind. Het pand is voor het grootste deel verwoest. Vanwege de brand werd een NL-Alert verstuurd en ging op verschillende plaatsen het luchtalarm (video) af.

Bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen, al benadrukte een woordvoerder van de veiligheidsregio dat rook altijd giftig is. Daarom is ook een groot gebied rond het bedrijf afgezet. Rond half vier nam de zwarte rook af. Die zwarte rook was afkomstig van dakbedekking en isolatiemateriaal, aldus de woordvoerder.

Vanuit de hele stad - en ver daarbuiten - was de brand te zien. De brand zorgde voor veel belangstellenden, reden voor de hulpdiensten om op te roepen om vooral niet te komen kijken.

De winkelcentra Heksenwiel en Hoge Vucht hebben maandagmiddag zelf besloten enige tijd de deuren te sluiten vanwege de rook van de brand bij Destra Data. Dat meldt de gemeente Breda. Het ging niet om een verplichte sluiting aldus de gemeente.

Bij de brand raakten geen personen gewond. Het pand werd ontruimd. Blussen duurt naar verwachting nog enkele uren.

Meer video's van de brand