Simon Levelt op de hoek van de Grote Markt-Veemarktstraat.
Simon Levelt op de hoek van de Grote Markt-Veemarktstraat. BredaVandaag

Nominatie Breda Pluim: Koffiespeciaalzaak Simon Lévelt

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De vierde nominatie: Simon Lévelt aan de Grote Markt.

Op steeds meer terreinen krijgen grote filialen voet aan de grond. Het bekende Frans/Amerikaanse model: een megawinkel waar je vanalles kunt halen. Van verse producten tot aan televisies en kleding. Vrijwel alles kun je daar kopen, zo ook je koffie. Voor de mensen die de romantiek zien in het kleinschalige is er Simon Lévelt aan de Grote Markt in Breda.

Waar een miniscuul kopje espresso soms fijner is dan een grote mok koffie, zo is Simon Lévelt ook fijner dan het koffieschap van de AH of Jumbo XL. Wil je koffie? Dat kan. En dan moet je daar zijn. Achter de toonbank staan tegen de muur 25 kokers met daarin verschillende soorten koffiebonen. Allerlei opschriften hebben de kokers, de een nog exotischer genaamd dan de ander.

“Kan ik je ergens mee helpen”, klinkt het vriendelijk. Ja. Ik hou namelijk wel van sterke espresso. Het is snel duidelijk dat de verkoopster verstand heeft van de goederen die ze verkoopt. Logisch ook, want een speciaalzaak vereist extra kennis. Dat zit wel goed. De verkoopster neemt even de tijd, kijkt eens naar de koffiekokers en wijst met gemak een aantal soorten aan.

“Dit is de koffie van de maand: Espresso Corazón.” Vol en rijk, staat er op het kaartje. Klinkt goed. “Wil je die proberen? Ik neem aan dat je hem gemalen wilt?” Vakkundig worden de bonen in de machine gedeponeerd. 250 gram gemalen koffie komt eruit. Prettig. Zo ruikt het ook, zelfs door de verpakking heen.

‘Koffie en thee zijn onze passie. Al 200 jaar lang’, staat er op diezelfde verpakking. Sinds 1817 houdt Simon Lévelt zich al bezig met de befaamde warme dranken. Voor de personen die genieten van een kop thee of koffie is de winkel een klein paradijsje.

De schappen zijn gevuld met meer spullen dan waar je bij de twee dranken aan denkt. Van kopjes en schoteltjes tot imposante espresso-apparaten en een hele collectie aan verschillende soorten thee. Allerlei soorten, maten en vormen staan er op de planken.

En de koffie? Die smaakte goed, een ochtend later. Reden om vaker te neuzen tussen de goedgevulde planken bij Simon Lévelt. 

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. In maart 2015 volgt een verkiezing en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen. Volg de nominaties ook via de Facebookpagina van Breda Pluim.