Breda is 70 jaar bevrijd. Onder meer in 't Ginneken wordt daarbij stilgestaan.
Breda is 70 jaar bevrijd. Onder meer in 't Ginneken wordt daarbij stilgestaan. Cees van Gils

Herdenking bevrijding: Vredesvuur, Poolse veteranen, muziek, eredienst en oude Jeeps

Algemeen

GINNEKEN - Grommende motoren van jeeps en andere militaire voertuigen zondagmorgen in Breda. Vanuit het Ginneken, via de Ettensebaan naar de Grote Markt, waar om 14.00 uur de wagens van Keep Them Rolling verzamelen.

De oude legervoertuigen zijn onderdeel van de herdenking van de bevrijding. Breda is deze maand 70 jaar geleden bevrijd door de Polen onder aanvoering van Generaal Maczek, wiens zoon en kleindochter dezer dagen ook in Breda zijn om de plechtigheden bij te wonen. Zo waren ze zaterdag bij de plaatsing van een plaquette bij het Breda’s Museum.

De zondag begon met het Bevrijdingsvuur dar rond 09.30 uur door lopers van Sprint naar het Ginneken werd gebracht. Daarmee werd in de Laurentiuskerk de kaarsen aangestoken. Na de dienst vervoerde het oude oorlogsmaterieel van Keep them Roling wie dat wilde naar de Vogelenzanglaan voor een herdenking.

Op de Grote Markt moeten circa veertig wagens uit de tijd van de bevrijders zondagmiddag een plaatsje krijgen, onder toeziend oog van enkele trotse oud-strijders.