Patrick van Lunteren bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser
Patrick van Lunteren bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser

Van Lunteren: 'In januari gesprekken met wijken over buurtbegrotingen'

Politiek

BREDA – Wethouder Patrick van Lunteren (financiën) kijkt of er gewerkt kan worden met wijkbegrotingen. Het idee is dat bewoners mee kunnen praten over de besteding van gemeentebudgetten in de wijk.

De manier waarop kan verschillen, vertelt Van Lunteren. Zo kan het zijn dat er een plattegrondje met icoontjes komt waarop mensen kunnen zien wat waar wordt gedaan. “Maar je hebt ook initiatieven waarin mensen letterlijk meepraten en meebeslissen. Ik wil vooral ook dat bewoners zelf de vorm kiezen.”

Een deel van de gemeentelijke uitgaven aan een wijk staat vast, zoals onderhoud aan riolering of wegen. “Een ander deel kan dat vrij te besteden zijn aan de eigen prioriteit van zo’n wijk”, zegt Van Lunteren. “Misschien wil een buurt liever investeren in een buurthuis dan in een vluchtheuvel. In januari ga ik met wijk- en buurtraden praten om te kijken hoe zij zo’n samenwerking zien.”

De wethouder hoopt dat hij met de wijkbegrotingen ook wat begrip voor en betrokkenheid bij de gemeentebegroting kan krijgen. “Ik hoop dat bewoners die meedenken zich gaan realiseren dat als je iets wél doet, je iets anders niet kan doen. Dat iedereen iets kritischer kijkt naar de begroting. Het is immers hun eigen belastinggeld wat Breda uitgeeft: mensen mogen en moeten weten wat daar mee gebeurt.”

In Amsterdam, Deventer, Zeist en Amersfoort wordt al langer gewerkt met wijkbudgetten. Wethouder van Lunteren gaat binnenkort in Deventer kijken hoe het daar wordt aangepakt. In januari 2015 gaat er een plan naar de gemeenteraad en in de loop van 2015 wordt het idee in samenwerking met wijkvertegenwoordigers verder uitgewerkt. In eerste instantie zal het gaan om drie á vier wijken.