foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

'Het Nieuwe Museum' moet met nieuwe visie meer dan 100.000 bezoekers trekken

Politiek

BREDA - “We gaan niet het oude behouden en er een nieuw dak op gooien”, stelde wethouder Selcuk Akinci woensdagavond in de commissievergadering over de toekomst van het Breda’s Museum. Dat moet volgend jaar samengevoegd worden met MOTI.

De raadspartijen spraken zich positief uit over die samenvoeging, maar hebben nog wel een hoop vragen. Komende maanden moet er een compleet nieuwe visie worden uitgewerkt die beschrijft hoe ‘het Nieuwe Museum’, zoals de werktitel luidt, eruit moet gaan zien.

Doel en weg
Duidelijk is wel dat de doelstelling is om meer dan 100.000 bezoekers per jaar te trekken. Volgens deskundige Jan van Laarhoven, die voor de gemeente de kwestie onderzocht, is een nieuwe directie een voorwaarde voor succes. Een werkgroep moet gaan uitwerken wat het nieuwe museum inhoudelijk gaat bieden. Het Breda’s Museum focust op (cultuur)historie en Bredaas erfgoed terwijl het MOTI, dat zich deze week positief uitsprak over een fusie, focust op beeld en graphic design.

Locatiekeuze
Een groot vraagstuk is waar het museum gevestigd moet worden. Beide musea betalen zich momenteel blauw aan de huur van de panden. Het pand van het MOTI aan de Boschstraat is vrij nieuw, maar waarschijnlijk niet groot genoeg om het nieuwe museum te huisvesten. Het pand van het Breda’s Museum aan de Parade is wel groot genoeg, maar heeft een hoop mankementen en is museumtechnisch niet veilig genoeg om collecties van buitenaf te huisvesten.

Wordt het een van de twee panden, of moet er misschien wel een nieuw pand gebouwd worden? Dat zou extra geld kosten en dat is precies wat een lastige factor is in de museumkwestie. Wethouder Akinci spreekt zich niet uit voor een voorkeur. “De huisvesting volgt de inhoud”, maakt Akinci duidelijk. Er moet dus eerst gekeken worden naar wat het museum gaat zijn voordat er gekeken wordt naar de locatie.

'Beiden moeten slikken en doorgaan'
“Deze samenvoeging kan alleen werken als beide partijen slikken en dan vervolgens samen bouwen naar een nieuw museum. Een nieuw concept, maar met elementen en bouwstenen die we al hebben”, zegt de wethouder.

Hij beseft dat er moeilijke momenten gaan komen. Twee musea die een totaal ander doel hebben moeten immers worden samengevoegd en dat is een hele klus. “Er komen moment dat er misschien met deuren geslagen gaat worden, de procesleider moet dan ook niet bang zijn.” In de werkgroep komen dan ook experts. “Ik ga in dat proces niet bijsturen. Ik wil die experts experts laten zijn, daarom zitten ze ook in de werkgroep. Het moet nu gewoon lukken, want dit is de laatste keer dat we het proberen.”