foto Sheila Wong
foto Sheila Wong

Nominatie Breda Pluim: De Bommel

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie.

Als je bij Den Boerenstamppot eet alsof je bij moeders thuis zit, dan zou de Bommel een huiskamer kunnen zijn. Op de een of andere manier straalt het café een soort warmte uit die de gast op zijn gemak stelt. De barman, die in z’n eentje staat, begroet een vaste gast vriendelijk met zijn voornaam en weet allang wat de gast gaat drinken. De barman heeft best een hoop tafels om op te letten, maar straalt toch rust uit. Bij elke cafégast maakt hij tijd voor een oprecht vriendelijke begroeting. De snelheid is prima, de glimlach alleen maar goed.

Het café heeft allerlei kenmerken die horen bij een ‘echte’ kroeg. Mét net een beetje extra. Zo is de traditionele spiegel achter de bar rond in plaats van rechthoekig. De box die aan het plafond hangt is mooi omkast met een houten kast. Op het altijd aanwezige ‘schoolbord’ staat in heldere letters geschreven wat het café te bieden heeft: een mooi, gevarieerd assortiment. Je komt ook niet zomaar in de café Top 100.

Sinds kort heeft het café naast tosti’s en borrelhapjes iets meer te bieden voor de hongerige caféganger. Op een aparte kaart staan meerdere tapasgerechtjes. Alleen al bij het lezen ervan loopt het water je in de mond. Maar de tosti’s smaken er niet minder om.

De Bommel is flexibel. Het is groot, maar doet niet heel ruim aan. Dat maakt het knus. Op een rustige doordeweekse middag is het een toplocatie voor een kop koffie, maar aan de muur hangt een aankondiging voor pop/rock coverband The Containers. Als de klanken van de band de muziek vullen, kun je er van uitgaan dat dertigers en veertigers met veel genoegen een slok nemen in een volle kroeg.

Midden in het café staan twee grote, houten stamtafels. Verschillende kranten liggen erop voor de lezers. Aan het plafond ouderwetse, houten ventilators met daarnaast grote lichtbollen. Tientallen CD’s staan naast de muziekinstallatie en opvallend zijn de houten houdertjes die gevuld zijn met stokken kaarten.

Het publiek is heel erg wisselend, zeker overdag. Een paar jonge vrouwen genieten buiten van een een glas droge witte wijn, binnen zit een stel van rond de veertig een speciaalbiertje te drinken en aan een van de tafels zit een man van een jaar of zeventig te nippen van zijn koffie. Qua bezoekers is het een allegaartje, maar wel een gezellig allegaartje. 

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. 23 maart 2015 volgt een verkiezing en gala en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.
Volg BredaPluim ook op Facebook.