Afbeelding

Bredaas initiatief Camsharing: Twee zien meer dan één

Algemeen

BREDA - De beveligingscamera is niet meer weg te denken uit de winkelstraat. Toch blijkt dit nog niet altijd dé oplossing voor beveiliging tegen inbraak en winkeldiefstal. Het Bredase bedrijf Camsharing bedacht een oplossing: via internet meekijken met elkaars beveiligingscamera, want twee of drie zien meer dan één.

Bijvoorbeeld winkels kunnen zich aansluiten op dit systeem, waardoor het mogelijk is om als collectief beelden te verzamelen en met alle deelnemers inbraak tegengaan. Een ander voordeel is dat de kosten gedeeld worden. “Dit systeem kost 20% van een normaal camerasysteem, we verkopen geen camera’s maar extra ogen voor het collectief”, vertelt Gertjan Vriends, die voor zijn afstudeerstage het project heeft helpen opzetten. Inmiddels werkt Vriends bij Camsharing.

In Princenhage is Camsharing nu zo’n zes maanden bezig maar ook de andere wijken in Breda hebben interesse getoond.  Voorzitter van de ondernemingsvereniging in Princenhage Wim Brocks is blij met Camsharing: “Voorheen hadden we veel last van vandalisme en fietsendiefstal. Er liepen in de wijk ook vaak verdachte mensen in de winkels.” In het centrum van de wijk zijn 4 camera’s gericht op parkeerplaatsen en terreinen vlakbij winkels.

Princenhage is de eerste wijk die er gebruik van mag maken. “De opzetters van Camsharing zijn bekenden van mij en vroegen of ze mochten proefdraaien”, vertelt Brocks. “Dat leek me een goed plan.” Het is voor Brocks lastig om te zeggen of het ook daadwerkelijk al geholpen heeft. “Tot nu toe is er nog niet echt iets tegengehouden maar er is ook nog niets gebeurd.”

Volgens Vriends van Camsharing is het volledig legaal om op deze manier zaken in beeld te brengen. “We hebben gesprekken gehad met de politie, het OM en de Gemeente Breda. Ze waren allemaal enthousiast.” Ook de privacy is volgens hem geen probleem. “Je kan bij ons doorgeven wanneer je niet meer wilt dat er iemand van het collectief meekijkt. Ook beslis je van tevoren zelf wie je mee laat kijken.”

Ook voor Brocks is privacy niet het probleem. “Overal waar je komt word je tegenwoordig gefilmd. Privacy is verleden tijd.” Volgens Vriends reageerden de meeste mensen positief, en ervaren ze het als een vooruitgang, al zag hij ook tegenstanders. Op de winkels rond de Haagsemarkt hangt wel een waarschuwing zodat mensen weten dat er beelden gemaakt worden.  

Vriends ziet inmiddels meer toepassingen. Hij wil Camsharing sowieso introduceren in meer steden in Nederland, zoals Den Haag en Hoofddorp, waar al belangstelling is getoond. Ook wil hij zich meer gaan richten op de zorg. “Ouderen moeten tegenwoordig langer thuis wonen, de gevaren nemen toe. Het gebeurt vaak dat er aangebeld wordt met een praatje en het vervolgens een dief blijkt te zijn.” Met Camsharing wil Vriends familieleden toegang geven zodat zij mee kunnen kijken. “Als de bel gaat kan de oudere zijn of haar familie inlichten om live mee te kijken wie er voor de deur staat”, vertelt Vriends.

Dat het via internet gaat heeft naast voordelen ook een nadeel, hackers. Vriends is hierop voorbereid: “We raden iedereen aan om het niet via een Wi-Fi verbinding te doen. Dit is hackergevoelig en daarnaast kan het ook uitvallen waardoor je geen toegang meer hebt op de beelden.”