Henk Leenders.
Henk Leenders. Erik van der Burgt

PvdA-kamerlid Leenders bekijkt 380kV-tracé in Breda en Oosterhout

Politiek

BREDA - De ophef die ontstaan is na het gewijzigde tracé voor de 380kV-hoogspanningsleiding rond Breda en Oosterhout is voor PvdA-kamerlid Henk Leenders aanleiding voor een werkbezoek aan Breda en Oosterhout op maandag 8 december.

Door de vele klachten vanuit Breda over het gewijzigde tracé wil Leenders zelf kijken wat alternatieven zouden kunnen zijn en wat de bezwaren zijn.

De hoogspanningsleiding bij Breda doorkruist het Haagse Beemdenbos, ook komt de leiding erg dicht bij bebouwd gebied. De bewoners lieten weten dat zij hier erg van geschrokken zijn. “De communicatie vanuit TenneT en het ministerie over het verlegde tracé is deze zomer niet zo gelukkig verlopen,” laat Leenders weten. “Wij hebben daar kritische vragen over gesteld en willen het proces vanaf nu kritisch blijven volgen.”

Om de situatie goed te kunnen bespreken brengt Leenders namens de Tweede Kamerfractie van de PvdA een bezoek aan Oosterhout en Breda. “Dat betekent dat er in ieder geval goed met omwonenden moet worden gecommuniceerd,” meldt Leenders.

De nieuwe leidingen zijn nodig omdat in Zeeland nieuwe energiecentrales worden aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet. TenneT gaat daarom de komende jaren een nieuwe hoogspanningsverbing tussen Borssele en Tilburg aanleggen. In 2011 is besloten om een tracé  aan te leggen. Afgelopen zomer werd besloten om het tracé te wijzigen.

Het programma van het werkbezoek is als volgt:

Breda:

14.00 uur: Bijeenkomst parkeerplaats Asterdplas (plaats dichtbij Haagse Beemdenbos), Rijtoer door gebied Haagse Beemdenbos

15.00 -16.00 uur: SCC Kraaienest, Tweeschaar 12, Breda
Gesprek bewoners, actiegroep Behoud de vierde bergboezem en het Haagse Beemdenbos, Wijkraad BEKOM.