Afbeelding
Yannick Kerstens

Nominatie Breda Pluim: De Ribs Factory

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De nominatie van deze week: De Ribs Factory

In al mijn naïviteit loop ik donderdagavond de Ribs Factory aan de Grote Markt binnen. Terwijl ik naar achter doorloop, op zoek naar een tafeltje, word ik gestopt door een serveerster. Of ik eigenlijk wel gereserveerd had. Mijn antwoord is nee, wat zorgt voor een bedenkelijke frons op het voorhoofd. Toch gaat ze op zoek naar een mooi plekje voor me. Al snel maakt de frons plaats voor een vriendelijke glimlach.

Want er wordt een plekje gevonden, naast de open keuken van het restaurant. Altijd leuk om mee te kunnen kijken met de koks. Hoewel het restaurant aardig vol zit is de keuken verrassend rustig. Qua uiterlijk dan, want het bonnenprintertje ratelt continu. Het voordeel van naast de keuken zitten is dat je soms wat gesprekken opvangt. “Jij bepaalt wanneer het eten weggaat hé”, drukt een van de obers de kok op hart. “Het moet goed, niet snel.” Onder het personeel draait het om rust. En dat is goed.

Want rust in de horeca zorgt voor snelheid in de bediening. Enkele minuten nadat ik zit heb ik iets te drinken en wordt me gevraagd wat ik wil eten. Of de ober een goed advies kan geven? Welke keuze is beter, de ribbetjes of de pulled pork? “Pulled pork is lekker, maar ik zou toch echt gaan voor de Jack Daniels Ribs, je zit toch bij de Ribs Factory. Die zijn ook wel echt heel goed hoor”, adviseert hij. Amper tien minuten later blijkt dat hij geen ongelijk heeft. De spareribs smaken erg goed.

In de korte tijd die er is tussen het bestellen en ontvangen van het eten is er de tijd om de zaak eens te bestuderen. In één woord kan het omschreven worden als ‘subtiel’. De zaak is vrij smal, maar doet toch niet klein aan. Door de hoogte van het plafond en de diepte van de zaak lijkt hij zelfs vrij groot. De schaarse verlichting zorgt voor een knusse sfeer: niet te licht, niet te donker. Precies goed.

Na een diner bij de Ribs Factory is er een goede verklaring te bedenken voor de naam. Ze zijn goed met ribben én het is een fabriek. Een geoliede. Niet op een onprettige manier, integendeel. De Ribs Factory heeft - in ieder geval op het moment van bezoek - een mooi evenwicht gevonden tussen snelheid, efficiëntie en een persoonlijke, vriendelijke behandeling van de gasten.

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. 23 maart 2015 volgt een verkiezing en gala en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen. Volg de Pluim ook op Facebook.