Afbeelding
Freek de Swart

DJ Hardwell maakt zich zorgen om 380kV in zijn wijk

Algemeen

BREDA - In een overvol kartcentrum Lot66 hebben de rijksoverheid en nutsbedrijf Tennet maandagavond hun plannen gepresenteerd voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380kV. Veel bewoners van de Haagse Beemden blijken niks te zien in de nieuwe hoge palen in hun achtertuin. “Waarom niet ondergronds, waarom niet een tracé langs de snelweg?”

Stands
Het aanleggen van een nieuwe hoogspanningsverbinding is geen simpele klus. De informatie over het traject was dan ook verspreid over acht verschillende thema's. Zo was er een stand Grondzaken, Magneetvelden, Techniek en ook Architectuur.

Bewoner van de Haagse Beemden Peter de Jong staat bij de stand van Omklap tracé. Een medewerker van het ministerie wijst met zijn vinger verschillende knooppunten aan op een kaart. De Jong zegt dat de informatie hem gerust stelt. “Het traject staat verder van mijn huis dan ik dacht.” Hij snapt best waarom het zo druk is tijdens de informatie-avond. “Mensen komen van heinde en verre, het geeft wel aan hoe omvangrijk dit project is.”

Zorgen
Een stand verderop legt Gert Kelfkens van het RIVM aan een mevrouw uit dat de nieuwe route geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. “De opmerkingen die wij maken, onthouden jullie die wel? Ik zie jullie namelijk niks opschrijven”, wil de vrouw weten. Kelfkens legt uit dat de mevrouw het beste haar suggesties kan doen via de website.

Buurtbewoner Peti Segers vindt het onbegrijpelijk dat de overheid eerst geld in een natuurgebied investeert om er vervolgens elektriciteitsmasten neer te zetten. “Naar geld kan ik elke dag kijken, maar naar de natuur niet.”

DJ Hardwell
Ook Robbert van de Corput, beter bekend als DJ Hardwell, maakt zich zorgen om zijn wijk. Volgens hem veroorzaken de hoogspanningskabels een stijging in het aantal jeugdige leukemiepatiënten. “Als je een TL-buis onder een hoogspanningskabel houdt, dan gaat die branden. Ik ben dan ook niet blij dat dit tracé door mijn achtertuin loopt.”

Volgens Van de Corput wordt er veel onjuiste informatie verstrekt tijdens de avond. “Er wordt gezegd dat de lijn belangrijk is voor de binnenlandse energiemarkt, maar de lijn komt er alleen om stroom van Engeland naar Duitsland te vervoeren.” Volgens de DJ worden alternatieve tracés niet onderzocht. “Waarom niet ondergronds, waarom niet een tracé langs de snelweg?"

Architect Jhon heeft wel een antwoord op de laatste vraag van de DJ. “Een tracé langs een snelweg maakt veel meer bochten, hierdoor zijn er meer dikke palen nodig die het landschap rommelig maken.” Op een tekening heeft Jhon verschillende mogelijkheden geschetst voor de hoogspanningsverbinding. Zo kan er gekozen worden voor een zachte lijn met bebossing, of juist een sterk contrast door de palen op de grens tussen natuurgrond en landbouwgebied te zetten. "Eenvoudig houden is vaak het beste bij zulke projecten.”

Natuurcompensatie
Wethouder Akinci is ook aanwezig om de buurtbewoners te informeren, maar ook om zelf ideeën op te doen. “We zijn blij dat de bestaande 150Kv lijn verdwijnt, daar staat tegenover dat de nieuwe lijn een enorme impact heeft op het gebied.” De wethouder vindt dat alternatieven, zoals bijvoorbeeld een tracé langs de A59, zeker goed moeten worden onderzocht.

Binnenkort heeft Akinci een gesprek met minister Kamp over de hoogspanningsverbinding. Hierbij zal hij aandringen op bepaalde aanpassingen. “Een man vertelde mij vanavond over een grutto-populatie in een bepaald gebied, dat is een voorbeeld van informatie die ik dan meeneem.” Mochten de aanpassingen aan het tracé niet haalbaar zijn, dan zet Akinci in op natuurcompensatie.