Afbeelding

Cartoonist Len Munnik: 'Charlie Hebdo wil niet shockeren om het shockeren'

Algemeen

BREDA -  De Bredase cartoonist Len Munnik maakt al sinds jaar en dag tekeningen voor dagblad Trouw. Hij reageert met afschuw op de afslachting van zijn collega-tekenaars van Charlie Hebdo in Parijs.

Wat was je eerste reactie toen u het nieuws hoorde vanuit Parijs?
“Dat je er koud van wordt. Het komt allemaal toch heel dichtbij. In een keer heb je misschien wel een gevaarlijk beroep. Vervolgens denk je na hoe hierop te reageren in je tekening. Ik had gister geen dienst, maar ben er direct mee aan de slag gegaan.”

Wat is het gevolg van deze aanslag voor het werk van cartoonisten?
“Dat je nog zorgvuldiger bent in je manier van uiten. Niet dat je concessies doet, maar je bent alerter. De hoofdredacteur van Charlie Hebdo zei ook altijd dat het niet de bedoeling was om te shockeren om te shockeren, maar dat de tekeningen dingen aan de orde moesten stellen.”

Wat vind je van de cartoons van Charlie Hebdo?
“Charlie gaat behoorlijk ver met hun tekeningen, als ik in Frankrijk ben koop ik het blad altijd. Het is wel een inspiratiebron, maar ik lees het te weinig om mijn eigen werk daar met regelmaat aan te toetsen.”

Ga je voortaan bepaalde onderwerpen uit de weg?
"Nee. Ik laat wel altijd mijn vrouw naar mijn tekeningen kijken, die is wat voorzichtiger. We hebben wel eens discussies over een tekening, soms win ik en soms wint zij. Tekeningen over moslims en Israël zijn vaak moeilijk te maken omdat die vaak verkeerd begrepen worden. Het zijn moeilijke onderwerpen, maar ik teken er wel over."

Ben je wel eens bedreigd vanwege een tekening?
"Ik heb wel eens bij de politie gezeten vanwege een tekening over Israël, dat is al heel lang geleden. Ook is het postkantoor in Breda eens ontruimd vanwege een poederbrief die aan mij was gestuurd. Dat was in de tijd dat het een rage was om poederbrieven te sturen."

Is er iets tegen zulke terreur te doen?
"Nee, dat denk ik niet. Zelfs als er een agent op je redactie rondloopt kan je dit blijkbaar niet voorkomen."

Waar gaat jouw laatste tekening over?
“Ik heb een tekenaar gemaakt die achter zijn bureau zit en tegen iemand met een kromzwaard zegt dat de pen machtiger is dan het zwaard. De man met het zwaard hakt dan het hoofd van de tekenaar eraf en zegt dat dit niet altijd het geval is. Het is geen positieve tekening nee.”