foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

In vier jaar 60 oncologieverpleegkundigen voor Amphia

Algemeen

BREDA - Amphia gaat in samenwerking met Erasmus MC zestig oncologieverpleegkundigen opleiden. Dat is nodig omdat de eisen van Stichting Oncologische Samenwerking zijn aangescherpt.

Voortaan moet aantal oncologieverpleegkundigen gelijk staan aan de oncologische patiënten op de afdeling. "Komende jaren willen wij ons klaar maken voor de toekomst zodat we we niet achter de feiten aan hoeven te lopen", aldus Marjan Smit, woordvoerder Amphia.

De verandering geldt voor alle ziekenhuizen in Nederland. De eerste cursisten zijn in Breda al gestart in december 2014.  “Het is erg uniek dat wij het als Amphia zo groots aanpakken, weinig andere ziekenhuizen houden zich er nu al mee bezig”, vertelt Smit.

Bij Amphia zijn er volgens de woordvoerder al mensen werkzaam met een erkend diploma voor oncologieverpleegkundige. “Er komen steeds meer oncologische klachten waardoor er meer erkend oncologisch opgeleide verpleegkundigen nodig zijn”, vertelt Smit.

Volgens de woordvoerder is er een berekening duidelijk geworden hoeveel oncologieverpleegkundigen in de toekomst extra nodig zijn bij het Amphia. “Komende vier jaar leiden we 60 oncologieverpleegkundigen op, niet iedereen krijgt daarna gelijk de functie maar naar verwachting kan iedereen in der loop der jaren ingezet worden.”

In totaal zijn de verpleegkundigen 13 maanden in opleiding. Dit bestaat uit een theorie -en praktijkgedeelte. In principe mag iedereen de opleiding volgen volgens Smit. “Er vinden natuurlijk wel sollicitatiegesprekken plaats om te zorgen dat de meest geschikte kandidaten gekozen worden.”