Breda Centraal, nieuwe toegang tot perrons, met lift.
Breda Centraal, nieuwe toegang tot perrons, met lift. Wijnand Nijs

Nachttreinen tot 02.00 uur; onderzoek naar nachtbussen

Algemeen

BREDA - NS ziet geen mogelijkheden meer om in Brabant nachttreinen te laten rijden om 03.00 en 04.00 uur op vrijdag en zaterdagnacht zoals nu het geval is. Tot het eind van het jaar rijden deze diensten nog wel, daarna alleen de treinen tot 02.00 uur.

Dat is de conclusie van provincie Noord-Brabant en verschillende steden na het overleg met de spoorwegen de afgelopen week. De provincie en de gemeenten Breda, Tilburg, ‘s Hertogenbosch, Dordrecht en Eindhoven gaan nu samen onderzoeken of bussen de nachttreinen kunnen vervangen voor de late uren in het weekend. 

Tijdens de gesprekken bleek dat de 705.000 euro per jaar die NS voor het verlengde Nachtnet vraagt niet verlaagd kan worden. De NS wil na drie eerdere pilots met Nachtnet niet aan een nieuwe pilot beginnen. NS wil een principeafspraak maken tot 2025, met een ontbindingsclausule halverwege deze periode.

Naast de provincie en de bovengenoemde gemeenten ook de gemeente Helmond meedoen met dit project. Dit jaar moet duidelijk worden of nachtbussen haalbaar zijn. De nachttreinen op vrijdag- en zaterdagnacht tot 2.00 uur krijgen wel een vaste plek in de dienstregeling.