Logo bredavandaag.nl
de Koepel

Buiten slapende asielzoeker De Koepel: 'Ik ben de Nederlanders juist dankbaar'

BREDA - Onlangs brachten zes asielzoekers de nacht buiten door vlak voor de ingang van het AZC De Koepel. De vluchtelingen zouden volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben geweigerd om in aparte kamers te slapen. Veel mensen op internet reageerden woedend op dit bericht. Volgens een van hen ligt de situatie in het echt een stuk genuanceerder.


Gammele boot
Valentin* heeft er al een hele reis opzitten wanneer hij afgelopen zondag aankomt in Breda. De stad heet op dat moment nog Kielegat en is vooral bezig met zichzelf. Van zijn thuisplaats in Damascus is hij gevlucht naar Libië. Via Italië en Frankrijk komt hij uiteindelijk aan in Nederland. “Het was een gevaarlijke trip, de bootreis richting Italië hebben we uiteindelijk moeten afleggen op een oude gammele boot.”

Kleine kamers
Na een aantal dagen te hebben doorgebracht in Ter Apel, Den Bosch en nog een stad waar Valentin de naam van is vergeten komt hij samen met 12 andere Syriërs terecht bij De Koepel in Breda. Bij het toewijzen van de kamers door het COA ontstaat er echter gelijk een probleem. De asielzoekers die al in de kamer zitten vinden de kamer te klein en weigeren zes van de nieuwelingen toegang tot de ruimtes. “Ik vond de kamers ook te klein, maar accepteerde het wel. De oude kamerbewoners hielden echter vol dat zij niet nog meer mensen op de slaapkamer konden accepteren”, vertelt Valentin.

Lege kamers
De zes vragen aan het COA of ze gebruik mogen maken van de lege kamers waarvan ze weten dat die er zijn in het pand. Volgens Valentin weigert het COA dit. “Hierna wilden we in de gang gaan slapen, maar ook dat mocht niet. Vervolgens stelden we voor om dan maar in het fietsenhok te gaan liggen. Ook dat werd ons verboden en we moesten het terrein verlaten.” De dag erna besluit het COA om alsnog de drie lege kamers beschikbaar te stellen voor de zes Syriërs, aldus Valentin.

Ondankbaar
Dat veel mensen in Breda en Nederland hem ondankbaar vinden komt volgens Valentin door onwetendheid. “Ik ben de Nederlandse mensen juist dankbaar en heb ook niks geweigerd. Ik wilde alleen de situatie onder controle houden, dat het geen vechten werd.” Dat de andere bewoners hem niet wilden accepteren in de kamer vindt hij teleurstellend. “We zijn allemaal vluchtelingen toch?”

Valentin hoopt binnenkort weer terug te gaan naar Syrië als het vrede is. “Veel van ons hadden een goed leven daar, voordat de oorlog alles kapot maakte. Ik mis Syrië en zou niets liever willen dan morgen weer teruggaan.” Valentin zegt dat zijn land vroeger ook veel vluchtelingen heeft opgevangen. “Wij vingen de Irakezen en Libanezen op. Niet in kampen, maar in onze eigen huizen.” Tegelijkertijd begrijpt Valentin dat de situatie in Nederland wellicht wat moeilijker ligt. “We zijn met zijn velen, misschien is er gewoon niet genoeg plek voor ons.”

Reactie COA
Robert Ploeg van het COA zegt geen commentaar te hebben op het verhaal van de asielzoeker en verwijst naar de reactie die hij maandag gaf. Volgens hem krijgt iedereen die wordt opgevangen door het COA een slaapplek toegewezen waar diegene het dan mee moet doen.

*Valentin is een gefingeerde naam. De asielzoeker wilde alleen anoniem meewerken aan het interview.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief