Afbeelding
Bo Klaarwater

Bewoners Hoge Vucht geschokt, maar niet verrast door plofkraak ING

Algemeen

BREDA - Buurtbewoners in Hoge Vucht staan er niet van te kijken dat de pinautomaat van de ING bij Moerwijk is opgeblazen. Zondagnacht vond daar een plofkraak plaats, die leidde tot een wilde achtervolging richting België. “In Hoge Vucht gebeuren wel vaker criminele dingen.”

Geschrokken
Een klusjesman timmert het zwarte gat met uitstekende gekleurde draadjes dicht. Op de stoep ligt nog het frame en een deel van de binnenkant van de automaat. Enkele buurtbewoners van Hoge Vucht komen een kijkje nemen bij de opgeblazen pinautomaat, maken een praatje met elkaar en nemen foto’s. Er staat een politiewagen voor het ING kantoor en binnen in het pand is de politie in gesprek met een bankmedewerkster. Bij de ingang laat een grote barst in een ruit nog zien met welke kracht de pinautomaat is geforceerd.

Een oudere buurtbewoonster, die aan de overkant woont van het ING-kantoor, hoorde die nacht lawaai. “Ik schrok wakker van een harde knal, ik ben verder niet gaan kijken”, vertelt de vrouw. Later hoorde ze sirenes, maar pas deze ochtend kreeg ze door wat er precies gebeurd was. Een andere belangstellende die ook aan de overkant woont licht toe dat hij niks heeft gemerkt. “Ik hoorde alleen de sirenes, maar die komen hier wel vaker voor. In Hoge Vucht gebeuren wel meer criminele dingen.”

Ideale plek
De buurtbewoners verbazen zich over de schade. “Het ziet er eigenlijk te mooi uit voor een ontploffing, de draden en het frame liggen er nog mooi bij. Ook is er geen schade te zien aan auto’s of de naastliggende woningen”, vertelt een man. De bewoners zijn het erover eens dat de kraak niet als een verrassing komt. “Het is een ideale plek voor een plofkraak, want je bent hier zo weg.”

Een jongeman komt naar aanleiding van het nieuws ook een kijkje nemen, vanuit zijn auto opent hij zijn raam en laat hij op een geërgerde manier weten dat dit komt door de typische houding van de politie in Breda. “Bij deze plofkraak was de politie te laat en als ze een boete moeten geven staan ze gelijk aan je deur”, zegt de man op een boze toon. Volgens hem is het onzinnig en moet dit niet kunnen. “Het kost een kapitaal en het is ook nog eens levensgevaarlijk. De politie moet meer samenwerken met buurtbewoners, nu zijn ze te laat en zijn de criminelen al richting België gevlucht. Zo ver mag het nooit komen.”

Een ouder echtpaar bekijkt met opluchting hun auto. Deze stond geparkeerd op het parkeerterrein vlak bij het ING-Kantoor. “We hadden verwacht dat misschien ruiten gebarst waren of zoiets, maar er is geen krasje te zien."

Bekijk de foto's van de kraak in een van de twee fotoalbums.