In 1930 werd de vraag al gesteld. In 2015 is deze nog steeds - of weer - actueel.
In 1930 werd de vraag al gesteld. In 2015 is deze nog steeds - of weer - actueel. Basile Lemaire

Breda start met visie Nieuw Museum: Grote zorgen over samenstelling werkgroep en een krant uit 1930

Politiek

BREDA - De gemeenteraadsvergadering over de toekomst van de Bredase musea werd donderdagavond binnen de eerste minuut al geschorst. Het bleek een voorbode voor de rest van de avond. Na meerdere schorsingen, veel gebakkelei over taalgebruik en bijna 3,5 uur vergaderen gaf een raadsmeerderheid akkoord aan het voorstel, maar het ging niet van harte.

Een werkgroep gaat nu een museumvisie opstellen die de basis wordt van wat het nieuwe museum in Breda moet worden. En precies bij die werkgroep zat een van de grote pijnpunten. Eerder is al besloten dat het MOTI en het Breda’s Museum samen op moeten gaan in één ‘Nieuw Museum’ en in de werkgroep die de visie moet opstellen is MOTI met drie personen oververtegenwoordigd, menen veel raadsleden.

'Heeft MOTI niet te veel macht?'
Dat zorgt voor wat angst en vooral veel gebrek aan vertrouwen bij raadsfracties. Die vrezen namelijk dat de zin van het MOTI te veel doorgedrukt wordt in de vorming van het uiteindelijke museum. In eerste instantie had MOTI ook een instemmingsrecht en daarmee de mogelijkheid om plannen te blokkeren. Na de commissievergadering over het dossier heeft cultuurwethouder Selcuk Akinci al toegezegd dat MOTI geen plannen tegen kan houden, maar dat de raad er over gaat.

Toch vond de raad het nodig om dat nog eens extra vast te leggen. De werkgroep staat onder leiding van Ton Wagemakers en hij is eindverantwoordelijke in het advies dat naar de gemeenteraad gaat. Die mag dan stemmen over de museumvisie én over de randvoorwaarden.

Die randvoorwaarden vormden de andere hete aardappel in de keel van een aantal volksvertegenwoordigers. Zo lijkt in het eerder opgestelde startdocument de locatiekeuze - het pand van MOTI in de Boschstraat - al vast te liggen. Daarnaast heeft onderzoeker Jan van Laarhoven in zijn rapport gesteld dat de 4 miljoen euro subsidie die de twee musea nu krijgen niet omlaag kan.  

'Eerst kijken wat je nodig hebt, dan pas keuzes maken'
Iets dat in het verkeerde keelgat schiet bij D66 en VVD. Die willen namelijk dat er eerst een visie komt te liggen en dat verdere plannen en besluiten daarop gebaseerd worden. “Ga eerst kijken wat je wil, en kijk daarna wat voor huisvesting en hoe veel subsidie daarbij past”, stelde Thierry Aartsen (VVD).

Een planwijzigingsvoorstel van VVD en D66 om dat voor elkaar te krijgen heeft het donderdagavond niet gered. Wethouder Selcuk Akinci maakte nog eens duidelijk dat de raad nog meerdere momenten heeft om hun af- of goedkeuring te uiten over de toekomst van het ‘Nieuwe Museum’. Op die momenten zal een scherp debat ontstaan, want over het museumdossier is het laatste woord nog lang niet gesproken. 

'Eigenlijk al 85 jaar bezig met dit dossier'
Het was een lange vergadering over het onderwerp, maar CDA'er Peter Elbertse wist die lengte in een heel ander daglicht te zetten. Hij had ter illustratie namelijk een krant uit het jaar 1930 meegenomen. 'Heeft Breda een waardig stedelijk museum', is daarin te lezen. Toen kon Breda zich niet voldoende meten met andere steden, vond de krant. De grote vraag is nu wat er over een aantal jaar geschreven zal worden over het Nieuwe Museum.