Afbeelding

Fotoboek over verdwenen binnenstad Breda groot succes

Cultuur

BREDA - Het fotoboek ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ van Guus Welten over het oude centrum van Breda is een hit. De 1e druk van 400 boeken was binnen twee dagen uitverkocht. Een 2e druk is dan ook in de maak en stiekem denkt Welten al aan een nieuw fotoboek.

Feest der herkenning
Dat zijn werk zo goed wordt ontvangen door het publiek heeft ook Welten enigszins verrast. “Het laat zien dat de historie toch leeft bij de mensen en dat ze ook zien dat er veel is verdwenen in het centrum van Breda.” De foto’s maken vooral bij veel oudere bewoners van de stad verhalen los. Zo krijgt Welten veel aanvragen om powerpoint-presentaties te houden in verzorgingstehuizen. De auteur herinnert zich hoe het boek een feest van herkenning losmaakte bij een vrouw met beginnende alzheimer. “Dat was wel een ontroerend moment om die vrouw over haar oude straat te horen praten.”

Soms komen mensen ook eigen foto’s brengen van het oude centrum. Dit geeft Welten soms verrassende informatie. Zo zag hij laatst een foto van het hoektorentje aan het Van Coothplein met een hele grote engel erop. “Ik had dat nog nooit gezien, het heeft er ook maar heel even opgestaan. Vermoedelijk alleen eind jaren dertig tot de oorlogsjaren.”

Tweede editie
Of er daadwerkelijk een tweede editie van ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ komt weet Welten nog niet. Aan de ene kant is het verzamelen en selecteren een grote passie van hem, aan de andere kant staat de hele verdwenen binnenstad er redelijk compleet op in het net uitgegeven boek. “Ik zou dan echt nieuw materiaal moeten vinden. In het stadsarchief staan wel hele mooie foto’s van bijvoorbeeld fotograaf Bernard van Gils, maar daar zitten nog rechten op en zijn duur.”

Welten betaalde voor de andere foto’s van het stadsarchief vijf euro per stuk. Daarnaast maakte hij voor ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ gebruik van zijn eigen fotoarchief en schonk ook het Breda’s Museum hem enkele plaatjes. “Het levert me net iets meer op dan een spaarrekening en is echt een uit de hand gelopen hobby.”

Het idee om een tweede fotoboek bij elkaar te sprokkelen via crowdsourcing spreekt Welten wel aan. “Als mensen af willen van hun oude foto’s van Breda of deze beschikbaar willen stellen om in te scannen, dan houd ik me zeker aanbevolen. Mensen kunnen deze het beste afleveren bij De Vrije Boekhandel of boekhandel ‘t Ezelsoor.

Het fotoboek ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ is te koop bij De Vrije Boekhandel en ‘t Ezelsoor voor 37.50 euro.