Cultuurnacht 2015: projectie Spanjaardsgat.
Cultuurnacht 2015: projectie Spanjaardsgat. Wijnand Nijs

'Game Spanjaardsgat binnen enkele weken te spelen'

Cultuur

CENTRUM - De interactieve projectie op de muren van het Spanjaardsgat moet binnen 1 a 2 weken operationeel zijn. Dat geeft een woordvoerder van de gemeente Breda aan.

De projectie werd tijdens de Cultuurnacht op 23 januari al getest en zou spoedig daarna een semi-permanente status krijgen. Dat het wat langer heeft geduurd dan gepland komt door de zoektocht naar een goede bevestiging voor de sterke beamers die nodig zijn voor de game en de projectie. Die plaats is nu gevonden. Het is de bedoeling dat de projecties en de game de komende twee jaar te zien blijven zijn. 

De 3D-projectie, gemaakt en mogelijk gemaakt door bedrijfsleven, gemeente Breda en opleidingen van Avans en NHTV,  combineert bekende beelden van Breda, als de skyline van de Koepel met een game die met een gratis app live gespeeld kan worden op de muren van het Spanjaardsgat. “Op beide torens worden de high scores geprojecteerd”, gaf wethouder Bob Bergkamp tijdens de Cultuurnacht al aan.

De concepten en de visualisaties komen van drie studenten van de AKV|St. Joost, Koen van Geel, Berry de Jong en Ties van der Mede.  Andere studenten kunnen de komende twee jaar weer nieuwe projecties ontwikkelen.

Het project moet bijdragen aan de bekendheid van Breda als stad van beeldcultuur en tevens een link leggen met het historisch erfgoed van de stad. De opdracht van de gemeente Breda was onderdeel van het VIVID (Value Increased by Visual Design)-project. Er zijn acht verschillende 3D-animaties, die elk hun eigen thema hebben en op verschillende manieren historische gebeurtenissen en kenmerkende zaken voor Breda uitlichten. 

De game kan door maximaal acht personen gespeeld worden.