Vrijdagavond 23 april, ballonnen boven Heksenwiel. foto Wijnand Nijs
Vrijdagavond 23 april, ballonnen boven Heksenwiel. foto Wijnand Nijs

'Albert Heijn bereid tot vertrek De Berg in ruil voor uitbreiding Heksenwiel'

Economie

BREDA -  In de Haagse Beemden is geen ruimte voor een extra discountsupermarkt. Dat was de conclusie uit het onderzoek dat BRO uitvoerde in opdracht van de gemeente. Bergkamp ziet het rapport vooral als startpunt om nu echt actie te ondernemen. Ook de supermarkten lijken bereid tot verschuivingen.

Wethouder Bob Bergkamp hoopt dat het laatste rapport over de winkelcentra in de Haagse Beemden duidelijkheid geeft. “Ik constateerde dat de discussie over de aanpak van de winkelcentra en supermarkten de afgelopen jaar blokkeerde. Daarom heb ik ook BRO gevraagd om een oordeel, zelf sta ik hier neutraal in.”

Dat er fouten in het BRO rapport zouden staan, wijst Bergkamp van de hand. In het rapport wordt volgens hem twee keer uitgegaan van een bevolkingsdaling in Haagse Beemden en een bevolkingstoename in Tuinzigt. De verschillen in de opgegeven oppervlakte van winkelcentrum De Donk zouden dermate beperkt zijn dat dit geen invloed heeft op de conclusies van het onderzoek.

Nu BRO heeft geconstateerd dat er geen ruimte is voor een extra supermarkt in de Haagse Beemden is de wethouder van plan zich hier aan te houden. “Het rapport is leidend, er komt geen extra supermarkt: punt. Ik heb me als wethouder snel aangeleerd dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.” Bergkamp denkt dat de winkeliers die helderheid ook waarderen.

AH XL
De kritiek dat supermarkten niet bereid zouden zijn om een winstgevende locatie op te geven wijst Bergkamp van de hand. Volgens hem is Albert Heijn in principe bereid om een plek vrij te maken in winkelcentrum De Berg. De grootgrutter zou de Albert Heijn vestiging in winkelcentrum De Heksenwiel dan uitbreiden. “Het gaat dan om een uitbreiding van ongeveer 200 vierkante meter en zeker niet om de bouw van een AH XL. Dat zou de totale structuur onderuit halen”, verklaart Bergkamp.

Stada Stores
Bergkamp zegt zich extra verantwoordelijk te voelen voor de wijkwinkelcentra vanwege de komst van Stada Stores. Eerder had ontwikkelaar Jan Hoppen van Heja beloofd om mogelijke financiële schade door de komst van het winkelcentra te verzachten. “Nu Heja failliet is liggen die toezeggingen wat mij betreft op het bord van de gemeente.” Tegelijkertijd moet de aantrekkingskracht van Stada Stores volgens Bergkamp niet worden overdreven. “Winkeliers van Stada zeggen tegen mij dat 30% van alle bezoekers van buiten Breda komt.”

In totaal wordt er door de gemeente 1 miljoen vrijgemaakt voor de verbeteringen aan de openbare ruimte rond winkelcentra. De eigenaren van de winkelcentra zijn aan zet voor verbetering van de centra zelf.