foto Flickr
foto Flickr

Raad worstelt met overlast door drugshandel

Politiek

BREDA – De overlast door drugshandel moet minder worden in Breda. Daar was de raadscommissie het in een bespreking over veiligheid donderdag roerend over eens. Waar die overlast door ontstaat en hoe deze kan afnemen, dat waren de volgende punten.

Met de komst van burgemeester Paul Depla naar Breda weet de stad zich in ieder geval verzekerd van iemand met veel ervaring op het gebied van drugsproblematiek. Depla staat erom bekend dat hij wietteelt graag zou legaliseren om de achterdeur van coffeeshops transparant te krijgen. “Maar daarnaast wil ik ook kei- en keihard optreden tegen illegale straathandel”, benadrukte hij donderdagavond. “Want straathandel is het slechtste van alle werelden.”

Wat moet er gebeuren met de Boschstraat?
Als het gaat om overlast door drugs ligt de focus onder andere op de Boschstraat, omdat het aantal klachten uit die omgeving structureel hoger ligt. In de Boschstraat zijn twee coffeeshops vlakbij elkaar gevestigd. De gemeente onderzoekt het ‘verlagen van de concentratie’ van shops, waardoor er driehonderd meter tussen twee coffeeshops zou moeten zitten. Dat zou de overlast kunnen beperken.

Maar dat dat zou helpen is een aanname, meent Rik Brands van de Actieve Coffeeshops Breda. “De overlast wordt niet veroorzaakt door de coffeeshops, maar door straatdealers. Omdat mensen van buiten Nederland door het I-criterium (ingezetencriterium) legaal geen wiet meer mogen kopen zijn er meer straatdealers gekomen”, stelt hij. Wat Brands betreft verdwijnt dat criterium zo snel mogelijk. “En als dat niet kan, onderzoek de situatie dan echt goed, voor je met een nieuw beleid komt.”

'I-criterium heeft gefaald'
CDA’er Lemaire stelt dat het I-criterium gefaald heeft. “En ook de aanscherping van het concentratiegebied gaat niet helpen, straatdealers laten zich niet afschrikken door een paar honderd meterd.” Meerdere partijen stellen vraagtekens bij de 300-meter grens en denken dat het probleem daarmee slechts verplaatst wordt.

Een oplossing voor de Boschstraat zou cameratoezicht zijn, denkt de VVD. “Misschien komt de overlast in de straat niet door de coffeshops, maar het heeft wel een aantrekkingskracht. Camera’s zouden dat tegengaan.” Zagers geeft aan in de toekomst het gesprek over het eventueel loslaten van het I-criterium te willen voeren, maar dat moet eerst in de eigen partij worden besproken.

'Wel of geen ingezetenencriterium, het is de strop of de kogel'
Burgemeester Depla spreekt van ‘de strop of de kogel’ als het gaat om het criterium. “Het toe blijven passen, zorgt voor straathandel, maar het loslaten heeft ook een nadelig effect.” Het is volgens hem slechts één van de dingen die onderzocht moet worden. “We moeten sowieso het debat voeren over de modernisering van het coffeshopbeleid.”

Daarbij geeft de burgemeester ook nogmaals aan wietteelt te willen reguleren zodat er een goed zicht komt op de schimmige ‘achterdeur’ van coffeeshops. Breda betaalt mee aan een onderzoek naar de juridische haalbaarheid daarvan. Daarnaast ziet de burgemeester nog andere mogelijkheden die bekeken moeten worden. 

Zaterdag in BredaVandaag Weekend een interview met burgemeester Paul Depla:
'Gedoogbeleid wietteelt is een monster'