Afbeelding
youtube

Hulpvraag illegale asielzoekers in Breda minimaal en sporadisch

Algemeen

BREDA - Het aantal illegale asielzoekers in Breda dat vraagt om bed, bad en brood is miniem. Sinds januari van dit jaar hebben zich twee vluchtelingen gemeld bij de gemeente. Het duo aanvaarde de aangeboden hulp echter niet en vertrok weer met onbekende bestemming.

De opvang van illegale asielzoekers loopt in Breda via de Stichting Maatschappelijke Opvang. Directeur Lieke Janse beaamt dat het aantal aanmeldingen van uitgeprocedeerde asielzoekers miniem is. “Heel sporadisch komt er een vluchteling binnen via het Centraal Onthaal. Die vangen we dan op in ‘t IJ aan de Slingerweg.”

De gemeente heeft geen harde afspraken gemaakt met Stichting Maatschappelijke Opvang over het aantal opvangplaatsen. “De opvangplaatsen zijn flexibel, mocht de toestroom groter worden dan kunnen we zo een bed bijplaatsen als dat nodig is. Op dit moment is dat echter niet aan de orde”, vertelt Janse.

De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten hun plek binnen ‘t IJ delen met dakloze mensen zonder verslaving. “Ze krijgen een bed, er is televisie en ze kunnen een kaartje leggen. Het is sober aangekleed, maar ze ontmoeten zo wel andere mensen”, legt Janse uit.   

Naast minimale opvang probeert de gemeente met bemoeizorgers van het Instituut Maatschappelijk Welzijn uitgeprocedeerde asielzoekers ervan te overtuigen terug te keren naar eigen land. Ook is de gemeente nog steeds in gesprek met Vluchtelingenwerk om te kijken of zij ook een bijdrage kunnen leveren aan deze bemoeizorg.