Afbeelding
Mevrouw Janssen

Inzamelingsacties gestart voor luierende leeuwinnen in Oranje Zuid

Cultuur

BREDA - De ondernemers en bewoners van winkelgebied Oranje Zuid zijn begonnen met inzamelingsacties voor het leeuwinnenbeeld op de kruising bij de Wilhelminastraat en Baronielaan. De verwachting is dat de luierende leeuwinnen nog dit jaar zullen neerstrijken in het gebied.

Het beeld van de leeuwinnen kost 75.000 euro. De gemeente Breda heeft al een bedrag toegezegd van 25.000 euro. Daarnaast zijn er verschillende instanties aangeschreven zoals het Mondriaan Fonds en Het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het overgebleven bedrag willen de initiatiefnemers verzamelen via donaties en sponsoring. Zo kunnen mensen bij verschillende winkels in de omgeving een miniatuurbeeldje kopen van de leeuwinnen voor 100 euro. Daarnaast zijn er verschillende sponsorpakketten bedacht. Mensen of bedrijven die een gouden sponsorpakket van 2500 euro kopen krijgen hun naam of logo gegraveerd in de pilaar waarop de leeuwinnen straks rusten. Verder begint er binnenkort ook een crowdfunding voor het beeld op voordekunst.nl.

Het initiatief voor het beeld komt van de winkeliers- en bewonersverenigingen uit de wijk. Na een selectieprocedure werd er gekozen voor de Bredase kunstenaar Tom Claassen. De kunstenaar heeft een persoonlijke band met Breda en is vooral bekend om zijn speels ogende dierenbeelden. Het werk van Claassen is onder andere te zien in het Kröller Müller museum.

Het beeld dat in Oranje Zuid zal verijzen bestaat uit twee luierende leeuwinnen gemaakt van met goud bewerkt aluminium. De leeuwinnen verwijzen naar de vrouwelijke vorsten van Nederland en sluiten aan bij het oranje imago dat winkelgebied Oranje Zuid probeert te promoten.