Het Breda Jazz festival volgens fotograaf Guido van der Kroef.
Het Breda Jazz festival volgens fotograaf Guido van der Kroef. Guido van der Kroef

Breda Jazz Festival is… De Spiegeltent en een intiem moment

Cultuur

BREDA - Fotograaf Guido van der Kroef neemt uiteraard al jaren zijn camera mee naar Breda Jazz Festival voor BredaVandaag. Voorafgaand aan editie 2015 vijf foto’s die volgens het uitbeelden wat het festival is. Lees en kijk mee.

Opening van het jazzfestival 2010 op de Grote Markt. Geen festival zonder aftrap en dus ook het Bredase jazzfestival niet. Ieder jaar wordt onder meestal grote publieke belangstelling het festival geopend op Hemelvaartsdag. De hoop op goed weer is groot, maar wordt niet altijd beloond, zoals hier wel het geval is. Bij  elke opening zijn plaatselijke, regionale of soms zelfs landelijke politici van de partij. Maar landelijk of niet, het festival blijft uiteraard van Breda, zoals het hoort.

Giovanca in de spiegeltent in 2011. Zowel onbekende als bekende artiesten laten hun gezicht zien op het festival. En allemaal met evenveel enthousiasme, zoals Giovanca in de spiegeltent. Die spiegeltent is een steeds terugkerend fenomeen, trouwens, bij ieder jazzfestival. Zoals het festival intussen vele tradities heeft opgebouwd. Dit jaar speelt de befaamde, beroemde en inmiddels 80 jaar jonge jazzdrummer John Engels in deze tijdelijke jazzzaal.  

Het festival wordt  uiteindelijk ‘gemaakt’ door het publiek. Dat is van brede herkomst en van alle generaties, wat regelmatig mooie plaatjes oplevert. Deze moeder en dochter (?) kijken en luisteren samen naar een van de optredens. Samen genieten van de muziek en de zon.

Hoewel het niet voor iedereen onmisbare kost is, wordt de gospelmis op de laatste festivaldag - zondag -  door veel mensen als een van de hoogtepunten ervaren. Deze mis wordt in  belangrijke mate gedragen door een gospelzangeres met het nodige charisma en een stem die klinkt als een klok. De mis wordt altijd tweemaal opgevoerd. Eerst is er de openbare mis, dan die voor genodigden. Wat soms de vraag oproept: krijgen die genodigden hetzelfde te horen en zien als de toeschouwers van de openbare mis  - waar overigens een kaartje voor moet worden gekocht -, of zit er een toegift extra bij?

Optreden betekent ook opbouwen, soundchecken, afbreken, en soms ook de klus klaren als het warm is. Maar zoals hier vooral het plezier van samen muziekmaken voor publiek. Soms passeert dat publiek, soms blijft het staan om te luisteren. Maar voor de ambiance gaat het er vooral om dat er mensen zijn, of ze nu blijven staan of niet. Want waar mensen zijn in jazzend Breda, ontstaat al snel gezelligheid. De beroemde Bourgondische sfeer, kortom, kent geen geheimen voor de stad.

Bekijk de foto's die Guido van der Kroef van het festival maakt vanaf donderdag via BredaVandaag.nl