Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart

Sloop voormalige Gemeentelijke Technische School compleet (foto's)

BREDA - Het oude gebouw van de voormalige Gemeentelijke Technische School aan de Biesdonkweg is niet meer. De plek waar duizenden Bredase ambachtslieden het vak leerde is veranderd in een grote zandbak met in het midden een kuil. Binnenkort begint de bouw van een nieuwe school op het terrein.


De laatste vaste gebruiker van het oude pand was de VMBO-school Van Cooth. Deze besloot in 2011 om de deuren te sluiten vanwege de daling in het aantal leerlingen. De sluiting sloot verder aan bij het masterplan van ROC West-Brabant en Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Breda (SKVOB) om VMBO-locaties te laten specialiseren in één opleidingsrichting.

Oud-leraar Hans Daver zei eerder op BredaVandaag de sloop te zien als het einde van het technische onderwijs, zoals dat 128 jaar geleden begon bij de Gemeentelijke Technische School. “Het technische onderwijs is nu over verschillende opleidingen verspreid. Wij hadden destijds alles. Bakker en banketbakker, kok, schilder, metselaar, automonteur, slager, noem maar op.”

Na het vertrek van VMBO-school Van Cooth diende het pand ook nog even als tijdelijk onderkomen voor het Stedelijk Gymnasium. Hun eigen schoolgebouw aan de Nassausingel werd gesloopt en opnieuw opgebouwd. Op de kale vlakte aan de Biesdonkweg komt binnenkort ook weer een nieuw schoolgebouw. Vanaf 2018 zal hier het Vitalis College zich vestigen met onder andere de opleidingen Zorg en Verzorging.

Bekijk de foto's van zandbak Biesdonkweg in het fotoalbum.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief