Chris Bleikertz - Houdt 'm vast Katharina
Chris Bleikertz - Houdt 'm vast Katharina

Zanger Chris Bleikertz Houdt ‘m vast Katharina overleden

Cultuur carnaval

BREDA - De Bredase zanger Chris Bleikertz is woensdagmorgen overleden. Dat meldt vriend Frans Hoornick, die jarenlang samen met Bleikertz tv-programma's maakte, op Facebook. Bleikertz werd een nationale bekendheid toen hij in 1979 een carnavalshit scoorde met Houdt ‘m vast Katharina. 

Hij deed dat onder zijn artiestennaam Chris Debuut. Bleikertz nam het nummer eigenlijk bij toeval op, vertelde hij een aantal jaar geleden aan BN DeStem. Bleikertz was zanger van de Biemeewes. Jack Jersey hoorde hem zingen  in 1977. "We hadden net ons nummerke gespeeld op de liedjesverkiezing. Toen stond Jack voor mijn neus. Hij had thuis een liedje liggen en vond dat ik de perfecte stem had voor het nummer.”

TV-presentator Ad Romijn schaart ‘Katharina’ onder de Kielegatse carnavalsklassiekers. “Je hebt er een paar, zoals De Muts van Ger Couvreur, Houdt ‘m vast Katharina hoort daar zeker bij, net als Mijn Sanseveria.”  Romijn ontving Bleikertz bij BaronieTV. “Het valt me altijd wel op dat ik dat nummer wel ieder jaar een paar keer hoor." Bleikertz gaf  vier jaar geleden aan dat hij nog steeds verbaasd was over het succes. "Dat nummer is ingeslagen, niet te geloven. Nog steeds gaan mensen massaal uit hun dak als ze dat plaatje horen. Ik zing het nog regelmatig."

Vriend Frans Hoornick maakte de afgelopen jaren samen met Bleikertz tv-programma's voor de BRTS. "Breda Ingelijst heette dat. Chris had dat verzonnen. Hij was de reporter, ik de cameraman", vertelt Hoornick. Ook daarin speelde 'Katharina' een grote rol. "Dan vroeg ik, kent u een zanger die al 33 of 34 jaar met een nummer doet? Nee, zeiden ze dan. Kent u dat nummer Houdt 'm vast, vroeg ik dan. Dat kenden ze wel en dan zei ik: die zanger staat voor u en dan was het ijs gebroken."

Houdt 'm vast Katharina bleek sinds de eerste opname een rode draad in het leven van Bleikertz, stelt Hoornick. "Iedere dag werd het wel een keer genoemd. Het nummer heeft 37 jaar van zijn leven beheerst. Als we met carnaval op stap waren kreeg hij bij elk café wel een microfoon onder zijn neus."

In het dagelijks leven was Bleikertz verkoper van lampen. Daarna trad hij in dienst bij een fabrikant van tegels als verkoper. Daarnaast was hij ambassadeur van biermerk Palm, dat hij jaarlijks met een koets bij Bredase cafés afleverde als de nieuwe Palm gepresenteerd werd.

Bleikertz woonde zijn hele leven in Breda. Hij is 76 jaar geworden. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.