Afbeelding

Met een blik Breda Bier in Bocht 7

Algemeen

BREDA/ALPE-D’HUEZ - Op minder dan 24 uur van Parijs gaan de Tour de France-helden zaterdag met elkaar de strijd aan op de ‘Nederlandse berg’, de Alpe D’Huez. Daar finisht de voorlaatste etappe. In bocht 7 is het inmiddels al een paar dagen feest, onder meer door de aanwezigheid van een flinke schare Bredase wielerfans.

Bas de Brouwer heeft zich inmiddels in Bourg D’Oisans geïnstalleerd voor de etappe van vrijdag. Hij is samen met vijf Bredase vrienden woensdagmorgen al vertrokken richting Frankrijk. “We hebben de tent boven op de berg opgezet, 100 meter van de skilift. Als we die pakken kunnen we 200 meter van Bocht 7 uitstappen.”

Het is voor de Brouwer inmiddels de derde keer dat ie op eigen gelegenheid het feest op de berg meemaakt. “Als kind ben ik in ‘88 en ‘89 met mijn ouders ook al eens geweest.” En twee jaar geleden was hij er ook bij, toen de Tour maar liefst twee keer de berg beklom tijdens een etappe.

Bau en Lau zorgden toen voor Neerlands Hoop in bange dagen, al vielen de prestaties op die dag wat tegen. Dit keer lijkt het vooral het jaar van Geesink te zijn. “Ik hoop dat hij als eerste door Bocht 7 komt, maar ik verwacht dat Quintana hem daarna nog inhaalt.”

Bas en zijn vrienden zitten er klaar voor. Eerder hebben zij, maar ook andere Bredanaars Bredase vlaggen opgehangen. Die hangen vrolijk naast vlaggen van ‘Traaie’, Sv Spakenburg en NAC, vast verwijzend naar de NOAD-mentaliteit die elke wielrenner in zijn genen meegebakken heeft gekregen.

Op de berg zelf is alles vooralsnog onder controle. Bij aankomst kregen de heren netjes instructies van wat wel en niet mag, al heeft De Brouwer zelf ook wel een mening over alle malloten die verdwaasd met renners meehollen: “Pootje haken.”

Nu maar afwachten of we de liederen uit de Bredase Bocht op tv horen. De tekst is al te lezen op het spandoek dat al twee dagen tegen de rotsen hangt. “Overal waor we komen, vroage de meesen, wie wij zèn.”

Bredase inbreng in Bocht 7.