DJ Tiësto geniet van zijn feestje in de Mezz, samen met R3HAB en Hardwell. foto Edwin van de Rijke
DJ Tiësto geniet van zijn feestje in de Mezz, samen met R3HAB en Hardwell. foto Edwin van de Rijke

Nieuw college wil met ‘Verhaal van Breda’ stad beter neerzetten

Politiek

BREDA - Hoe Breda zich het beste positioneren? Die vraag stelt het nieuwe college nadrukkelijk in het woensdagavond gepresenteerde coalitieakkoord Focus op Vooruitgang. Wat dat verhaal wordt, dat moet als het aan VVD, D66, SP en PvdA duidelijk worden in de periode 2015-2018.

Breda heeft behoefte aan focus en innovatie, stellen de vier partijen die elkaar de afgelopen hebben gevonden in onderhandelingen onder leiding van Alfred Arbouw, die tevens een van de zes wethouders wordt die Breda vanaf 2 september telt. “De vraag is wat Breda zo bijzonder maakt. Is dit onze strategische ligging, de groene omgeving, de beeldcultuur, de historie als Nassaustad, de broed- plaats voor dance of juist het bourgondische en de jazz?”, stellen de nieuwe coalitiepartijen.

De antwoorden op deze vraag zijn leidend voor de positionering van Breda, aldus de nieuwe coalitie. “Een duidelijke richting geeft handvatten voor verdere ontwikkeling.” Deze bestuursperiode tekenen wij het ‘Verhaal van Breda’ op. “Uiteraard doen we dat samen met onder andere het toeristisch fonds, ondernemers en het onderwijs.”

In Focus op Vooruitgang wordt - zoals dat dan politiek zo mooi genoemd wordt - een denkrichting aangegeven. “We zien de potentie in ‘Breda International DJ Capital of the World’, topsport evenementen en bourgondisch Breda.” Waar de nadruk komt te liggen, hangt af van de ontwikkeling van het ‘Verhaal van Breda’.”                        

De uitstraling van dj’s als Tie¨sto en Hardwell zorgt al af en toe voor de titel ‘International dj Capital of the World’, constateert de nieuwe coalitie.  “De bijkomende industrie op het gebied van licht, geluid en entertainment zoekt elkaar al op. We werken samen met deze industrie, de dj-talenten, het onderwijs en creatieve ondernemers om dj’s nog meer met Breda te verbinden.”

Het Verhaal van Breda is het grotere plaatje, waarbij het gaat om de langere termijn. Focus op Vooruitgang haakt ook in op concrete zaken op de korte termijn. Zo wordt een oplossing gepresenteerd voor de al jaren sluimerende museumkwestie.  Ook het parkeerbeleid, met vijftien minuten gratis parkeren in de inloopstraten werd al duidelijk.  

Ook geeft het nieuwe college aan dat het na de zomer beslist over het al dan niet verlengen met een jaar van het asielzoekerscentrum (AZC) in De Boschpoort. “Wij zijn bereid om na die periode, indien van toepassing, mee te denken over alternatieve locaties in en om Breda.”

De komende periode is er 1,5 miljoen euro extra beschikbaar voor grote knelpunten rond velden en accommodaties binnen de amateursport. Ook voor huizenbezitters is er goed nieuws: Uitgangspunten zijn dat de OZB voor woningbezitters jaarlijks daalt met 1% en dat de riool- en afvalstoffenheffing 100% kostendekkend zijn. “Vanwege noodzakelijke vervanging van verouderde rioolstelsels stijgt de rioolheffing jaarlijks met 5%. Daar staat een jaarlijkse verlaging van 2,5% op de afvalstoffenheffing tegenover vanwege goedkopere contracten voor afvalverwerking en de ambitie om duurzamer in te zamelen.”

Om nog meer te profiteren van het in de stad teruggebrachte water is er vijf ton beschikbaar voor  voorzieningen in en langs de singels.

Benieuwd naar het hele akkoord? Lees het hier.