Pauline Romanescu, een van de drivers van het drive-in festival.
Pauline Romanescu, een van de drivers van het drive-in festival. Wijnand

Bredaas Drive-In-festival wil als virus door de stad gaan

Algemeen

BREDA - De wereld om ons heen verandert permanent, maar de systemen als overheden veranderen niet zo makkelijk mee. Dat vraagt om nieuwe oplossingen en andersdenkenden. f, zoals de initiatiefnemers van het Bredase Drive-In festival om een andere aanpak: ‘Beat The System’. 

Van 5 tot en met 9 oktober proberen de ‘drivers’, zoals de organisatoren zich noemen, Breda te inspireren. “Drivers omdat het gaat om mensen met drive”, vat Pauline Romanesco het samen. “Die niet per se voor het geld iets doen, maar in eerste instantie omdat ze een verandering te weeg willen brengen.”

In vijf dagen behandelt het festival thema’s als leiderschap, de millennium-doelen, het kleiner wordende verschil tussen profit en non-profitorganisaties, agrofood en de veranderende rol van steden. De dagthema’s zijn grote onderwerpen, die volgens de organisatie allemaal ook lokaal relevant zijn. “We willen mensen inspireren, mensen die bij deze thema’s betrokken zijn met elkaar in contact brengen en ze op deze manier een podium te geven om in actie te komen.”

“We zouden het zonden vinden als het bij deze dagen blijft. Onze ambitie is dat het zaadje dat we hier geplant hebben over vijf jaar zichtbaar is in de stad. Dat Beat The System als een virus door de stad gaat en dat we dit jaarlijks vieren tijdens het festival.”

Het festival ontstond een paar jaar geleden als introductie voor studenten van NHTV. “Om in een korte tijd studenten te laten kennismaken met wat de richting social innovation nu eigenlijk doet.” Inmiddels is NHTV nog wel de basis, maar zijn ook afgestudeerden als Romanesco volop betrokken bij de organisatie.

“Je ziet dat de systemen die we hebben beginnen te klemmen”, licht Romanesco het overkoepelende thema Beat The System toe. “Mondiaal zijn de vluchtelingen een voorbeeld. Hoe overheden daarmee omgaan, maar ook waarom mensen vluchten, omdat de overheid ter plaatse niet meer functioneert.” Ook op lokaal niveau constateren de ‘drivers’ die vastlopende systemen. “Bijvoorbeeld als burgers enthousiast iets willen organiseren en dan naar de overheid stappen en vervolgens vastlopen in een brei aan regels.”

De komende dagen op BredaVandaag telkens de visie van een betrokkene op een van de dagthema’s. Zo gaat Joep C. de Jong in op leiderschap, geeft Ronald van den Hoff van Seats2Meet.com een voorzet op zijn masterclass over de deeleconomie, deelt NHTV-lector Diane Nijs haar visie over Cities in Transition en schetst Frank Toeset de achtergrond van de dag over Agrofood.

Het bezoek van het festival is gratis, aanmelden gewenst. Bekijk het programma en de locaties via Drive-In.